Skrotat lagförslag "för lite och för sent"

Av:  TT TT-AFP-Reuters

Demonstranter intog i juli Hongkongs lagstiftande församling i protest mot den föreslagna utlämningslagen. Nu skrotas lagförslaget – men protesterna väntas fortgå. Arkivbild.
Demonstranter intog i juli Hongkongs lagstiftande församling i protest mot den föreslagna utlämningslagen. Nu skrotas lagförslaget – men protesterna väntas fortgå. Arkivbild.

Ett lagförslag om utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina som blev startskottet för den största protestvåg Hongkong skådat. Nu skrotas förslaget – men missnöjesyttringarna förväntas fortsätta.

Frågan är om beskedet från Hongkongs hårt pressade styre är tillräckligt för att gjuta olja på protestvågorna. De demonstrationer som ursprungligen utlöstes av förslaget om att tillåta utlämningar till Fastlandskina har utvecklats till en bredare rörelse för demokrati och mot kinesiskt inflytande.

Proteströrelsen har ställt fem krav – däribland direktval till Hongkongs lagstiftande råd och amnesti för brottsanklagade demonstranter. Att lagförslaget nu skrotas innebär att ett krav kan prickas av, men rörelsen har utlovat fortsatta protester tills samtliga är uppfyllda.

– Det är för lite och för sent, sade demokratiaktivisten Connie, som inte ville uppge sitt fulla namn, timmarna innan beskedet om att lagförslaget drogs tillbaka.

– Det finns fortfarande andra krav som regeringen måste tillmötesgå, särskilt problemet med polisbrutalitet.

Pressad politiker

Hongkongs högsta, och bland demonstranterna högst impopulära, politiker Carrie Lam hade tidigare bordlagt det nu helt skrotade förslaget i ett försök att dämpa det missnöje som resulterat i massdemonstrationer och månader av sammandrabbningar mellan aktivister och polis.

Parallellt med prestigeförlusten på hemmaplan ryktas det nu om att hon även förlorat Pekings förtroende. Fastlandskina arbetar på en plan för att ersätta henne, rapporterar Financial Times.

Peking dementerar

Enligt tidningen ska ledarbytet i Hongkong dock dröja tills situationen där har stabiliserats eftersom Peking inte vill ge intryck av att ge efter för påtryckningar.

Hittills har Fastlandskina gett Carrie Lam och Hongkongpolisen sitt fulla stöd under protesterna, och från landets utrikesdepartement är beskedet att uppgifterna i Financial Times saknar grund.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN