Politikern jämförde Greta med Hitlerjugend – ber om ursäkt

avMatilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Den norske politikern Ole Jacob Johansen jämförde Greta Thunberg med nazisternas propaganda under världskriget.

Efter massiv kritik har nu har politikern bett om ursäkt.

– Poängen var att visa hur barn utnyttjas i propagandasyfte, säger Ole Jacob Johansen till TV2.

Det var under onsdagen som den norske politikern Ole Jacob Johansen, gruppledare för Fremskrittspartiet, publicerade ett bildmontage på Greta Thunberg där han jämförde henne med 1940-talets nazistpropaganda.

En av bilderna visar Greta Thunberg tillsammans med miljöpartisten Lan Marie Berg. En annan bild jämför 16-åringen med en propagandabild på en flicka i flätor. Bilden på flickan är från ungdomsorganisationen Hitlerjugends propagandamaterial. Ytterligare en bild föreställer SS-chefen Heinrich Himmlers med sin dotter, även hon i flätor, sittandes i pappans knä.

1 av 3

Intill bilden har den norske politikern Ole Jacob Johansen skrivit:

”Tekniken för att manipulera massorna förändras aldrig.”

”Ny bottennivå”

Bildmontaget har skapat starka reaktioner i Norge och Lan Marie Berg, som är med på en av bilderna, anser att det är en ny bottennivå för Fremskrittspartiet.

– Men det visar att strejken fungerar. Skolstrejkarna ska vara stolta över att de skapar chockvågor ända in bland regeringspartierna. Det visar ju bara att makten är rädda för dem, säger Lan Marie Berg, som alltså syns i bildmontaget, till norska TV2.

Kräver att partiledare tar avstånd

Även Une Aina Bastholm, nationell talesperson för Miljöpartiet i Norge reagerar starkt och vill att Fremskrittpartiets partiledare Siv Jensen ska ta avstånd från bilden.

– Jag förstår inte vad som är vitsen med att vara partiledare om man inte reagerar på det här. Är det bra att ha en offentlig debatt där man jämför människor med nazister? säger hon till TV2.

Ber om ursäkt

Efter kritiken har Ole Jacob Johansen raderat montaget på Greta Thunberg och säger att han förstår kritiken.

– Poängen var att visa hur barn utnyttjas i propagandasyfte. Men jag förstår att bilden kan ge olämpliga associationer, vilket inte var min intention, säger politikern till TV2, och fortsätter:

– Därför raderades inlägget. Det var min egen bedömning. Inlägget borde inte ha publicerats och jag ber om ursäkt om någon känner sig förolämpad. Som valda representanter har vi ett ansvar för en anständig debatt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge