Budbilsrånare tagna på bar gärning

avTT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Postnord
Bilbudsrånare togs på bar gärning sedan Postnord installerat kameror i en budbil.

Med allt mindre kontanter i omlopp tvingas rånare välja andra mål än banker och värdetransporter.

Sedan årsskiftet har Postnord sett en ökning av antalet inbrott i budbilar.

Med kameror och direktbevakning lyckades man dock nyligen gripa ett antal rånare på bar gärning.

En augustidag stannar Postnords budbil vid Solna centrum för en paketleverans. Kort efter det att chauffören har lämnat fordonet parkerar en vit skåpbil bredvid. Två män kliver ut och bryter upp låset på budbilens bakdörr med en borrmaskin. Samtidigt larmar Postnord polisen. I bilen finns nämligen fyra övervakningskameror installerade och säkerhetspersonal bevakar hela händelseförloppet.

Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord, ligger i bakhåll utanför parkeringsplatsen. Via radion får han löpande rapporter om vad som sker och hur rånarna plockar paket i bilen.

– Precis när de tar sig in i bilen, då kör vi fram. Lyckligtvis så kommer polisen i samma ögonblick och så griper vi båda tjuvarna, säger Alexis Larsson.

Fler inbrott

Sedan årsskiftet har Postnord sett en ökning av antalet inbrott i deras budbilar. Rånen sker i regel mitt på dagen och är över på två minuter. När polisen anländer till brottsplatsen har rånarna ofta redan försvunnit.

För att ta fast rånarna provar Postnord en ny strategi. Säkerhetspersonalen låter montera övervakningskameror i en av budbilarna som trafikerar en slinga där hotbilden för rån bedöms vara särskilt hög. Mycket riktigt slår tjuvarna slutligen till.

– På så sätt kunde de verifiera att det är just nu de är inne i bilen och stjäl saker och därför kunde vi också ingripa. Utan kamerorna hade det inte kunnat ske, säger Jan Olsson, kommissarie på polisens nationella it-brottscentrum.

Stöldliga bakom

Sedan 00-talet har antalet värdetransportrån minskat kraftigt. Godsleveranser, i synnerhet av mobiltelefoner och smycken, är lättare byten för kriminella som är ute efter snabba pengar.

– Det blir mindre kontanter i samhället och då vill man komma över gods som går att omsätta i pengar. Gods skyddas inte heller på samma sätt, förklarar Larsson.

De två tjuvarna, båda dömda för brottet, har tidigare gjort sig skyldiga till flera stölder och rån. Larsson beskriver dem som "proffs".

– De följer efter våra chaufförer och rekar. Här hämtar chauffören upp det här godset, här levererar han det här godset. Sen har de koll på tiden hur länge han eller hon är borta. De vet vilka platser de ska slå till på.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Postnord

Stockholm

Solna