Här får rattfyllerister alkolås – livet ut

avClaes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Chris Kyllingmark / TT / SCANPIX NORWAY
I Quebec tvingas rattfyllerister använda alkolås – resten av livet. Arkivbild.

Den som åker fast för rattfylla ska, efter avtjänat straff, tvingas använda alkolås på sin bil – livet ut. Den nya lagen träder i kraft i den kanadensiska provinsen Quebec den 25 november.

Provinsen har tidigare haft ”påtvingat alkolås” som en del av straffet för rattfylleri. Men nu blir lagen hårdare, rapporterar webbtidningen cbc.ca.

Trafikanter som åker fast för rattfylleri vid två tillfällen under en period på tio år tvingas efter det att använda alkolås. Detta ska gälla livet ut. Personen får då en markering i körkortet som visar att vederbörande endast får framföra fordon med alkolås.

Hårdaste lagen i världen

– Om man jämför med andra provinser så finns det ingen annan med en sådan lag. Det kommer att vara den hårdaste alkolås-lagen, inte bara i Kanada utan i hela världen, säger Andrew Murie, vd för Mothers Against Drunk Driving Canada, till webbtidningen.

Den som straffats med alkolås livet ut men ändå blir påkommen med att framföra ett fordon utan alkolås blir av med sitt körkort i tre månader. Dessutom ska personen böta 1 500 kanadensiska dollar. Det motsvarar omkring 10 800 kronor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kanada

Quebec

Bilar

Brott

Alkohol