Nio nya coronafall i Sverige under tisdagen

Första fallet i Skåne

Uppdaterad 2020-03-04 | Publicerad 2020-03-03

Stockholm, Jönköping, Skåne och Västra Götaland rapporterar om ytterligare nio smittade med det nya coronaviruset.

Samtliga personer har varit i norra Italien.

Antalet smittade i Sverige är nu 24.

På förmiddagen har det upptäckts fyra coronafall i Stockholm, tre i Västra Götaland, ett i Skåne och ett i Jönköpings län.

Den 28 februari meddelades att en man i 50-årsåldern i Jönköping fått coronaviruset. Nu står det klart att en närstående kvinna till mannen smittats, och utvecklat sjukdomen covid-19.

Båda har varit i norra Italien och återvände till Sverige den 24 februari. De färdades hem i bil och tros ha haft få kontakter med utomstående personer, uppger biträdande smittskyddsläkare David Edenvik för Aftonbladet.

– Kvinnan fick symtom först efter hemkomst till Sverige. Då vet vi att hon varit symtomfri under hela resan. I det andra fallet fick personen symtom under själva hemresan, men det var i privat transportmedel, säger David Edenvik.

Kvinnan vårdas i sitt hem, och mannen kommer snart skrivas ut från sjukhus.

– Hans tillstånd har förbättrats, säger David Edenvik.

Tre fall i Göteborg

I Göteborgsområdet har tre personer insjuknat med luftvägssymtom, och bekräftats ha covid-19.

– Dessa tre personer har rest tillsammans och bedöms ha smittats under resa i norra Italien, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, i ett pressmeddelande.

Sjukdomsbilden uppges vara ”relativt mild”. Regionen har påbörjat kontaktspårning.

Totalt är antalet smittade i Västra Götaland nio personer.

Första fallet i Skåne

Skåne har fått sitt första coronafall, en man i 25-årsåldern. Han vårdas på isoleringsrum och man arbetar med smittspårning.

Eva Z Melander, smittskyddsläkare på Skånes Universitetssjukhus.

– Han har rest i norra Italien under förra veckan. Han är inlagd på infektionsklinik på Skånes universitetssjukhus i Lund. Han mår efter omständigheterna väl. Han har inte varit sjuk under Italienvistelsen, och inte på resan hem, säger Eva Z Melander, smittskyddsläkare, på en presskonferens.

Smittskyddsläkaren vill inte gå in på var i Skåne som mannen är hemmahörande, med hänvisning till hans integritet.

– Personen har betett sig korrekt, han har inte åkt allmänna kommunikationsmedel, han har förstått att inte ta taxi in. Det är en person som förstått hur man ska bete sig, och betett sig synnerligen korrekt, säger hon.

Fyra vårdas på Karolinska

Strax före klockan 11 meddelade Region Stockholm att fyra nya personer testats positivt för coronaviruset.

De anlände nyligen från norra Italien – tre av de fyra är närstående till varandra. De har ingen koppling till tidigare fall.

– Vi har varit beredda på att få fler bekräftade fall. Fokus för oss just nu är att fortsätta arbeta med smittspårning enligt våra rutiner och därmed minska risken för att vi får fler fall, säger smittskyddsläkaren Per Follin i ett pressmeddelande.

De fyra smittade vårdas isolerat på Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik.

De nya coronafallen under tisdagen innebär att Sverige har 24 bekräftat smittade.

 • Fastnålat inlägg

  Coronapandemin är över

  5 maj 2023
  Linnea Digerstedt

  Tre år efter att pandemin var ett faktum meddelar nu WHO att covid-19 inte längre är en global hälsokris.

  – Det är med stor hoppfullhet som jag förklarar att covid-19 inte längre utgör ett internationellt hälsonödläge, säger Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  WHO-chefen poängterade dock att viruset fortfarande sprids och skördar dödsoffer.

  Aftonbladets Nivette Dawod började i januari 2020 att liverapportera om viruset.

  ”Jag har rapporterat från stora nyhetshändelser i många år. Krig, konflikter, naturkatastrofer och viktiga val. Men sällan har något känts så viktigt och så ärofyllt som att få leda liverapporteringen under coronapandemin”.

  Läs hela Nivette Dawods text här.

 • Linnea Digerstedt
  5 maj 2023

  Nära sju miljoner dödsfall kopplat till covid-19 har rapporterats till WHO – men mörkertalet tros vara stort. Den verkliga dödssiffran bedöms vara över 20 miljoner.

 • Amanda Hällsten
  12 maj 2022

  Europa har nu passerat mer än två miljoner coronadödsfall, rapporterar AFP med hänvisning till WHO.

 • Amanda Hällsten
  10 maj 2022

  Katedralen Washington National Cathedral i USA:s huvudstad ringde sina klockor 1 000 gånger på måndagen. Varje klockslag representerade 1 000 liv som förlorats till covid-19 i USA.

  – I dag har vi nått en tragisk milstolpe i vårt land. En miljon människor har avlidit som en följd av covid-19, sade katedralens domprost Randolph Marshall Hollerith innan klockorna slutade ringa.

  USA har de senaste veckorna sett en uppgång i antalet nya smittofall. Antalet döda med koppling till pandemin har dock sjunkit de senaste månaderna.

  Katedralens klockor har tidigare ringt när olika symboliska milstolpar nåtts under pandemin, bland annat i september 2020 när landet nådde 200 000 dödsfall. (TT)

 • Carl Ageman
  15 mars 2022

  5 280 nya fall av covid-19 har rapporterats  från Kina. Det är det högsta dagliga antalet smittade sen pandemin började, uppger AFP. Elva städer har satts i ”lockdown” vilket innebär att 30 miljoner människor isoleras. Värst drabbad är provinsen Jilin, i nordöstra Kina.

  Även Shanghai har spärrat av vissa områden av staden i ett led av landets nolltolerans mot spridningen av covid-19.

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen