Fler och fler smittade har varit i Österrike

Av: Kerstin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Först Norditalien – nu kan nya smitthärdar vara på gång.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz flaggar för att andra länder kan tvingas till lika drastiska åtgärder som Italien.

Samtidigt har allt fler norrmän kommit hem från skidsemester i just Österrike och varit smittade med coronaviruset.

Den senaste veckan har de flesta smittade i såväl Sverige som Norge varit i norra Italien eller i kontakt med någon som varit där.

Nu kan andra länder vara på väg att bli nya smitthärdar i Europa.

De senaste dagarna har norska Folkhälsoinstitutet sett fler och fler smittade som har varit på semester eller skidresor till Österrike, granne med norra Italien.

På söndagen var antalet smittade i Norge som varit i Österrike uppe i 18 personer.

Bland annat fick en förlossningsavdelning i Stavanger stängas sedan en anställd testats positivt för coronaviruset efter att ha varit i Österrike.

– Vi har de senaste dagarna sett ett stadigt ökande antal smittade som nyligen har kommit hem från skidorter i Österrike. Vi ber därför alla som får luftvägssymtom efter att ha kommit hem från dessa områden att kontakta läkare eller akuten för att se om det kan vara aktuell med testning, säger Geir Bukholm vid norska Folkhälsoinstitutet till den norska nyhetsbyrån NTB.

Per Follin vid Smittskydd Stockholm nämner inte just Österrike, men öppnade på söndagen för att det nu kan komma en ny fas med coronafall från andra länder än de vi hittills sett.

– När allt fler länder i Europa rapporterar smittspridning mellan människor så kan det komma att behövas en ny bedömning av om fler länder är riskområden, säger han till P4 Stockholm.

Österrike hade på söndagen 99 konstaterade fall av smittade med coronaviruset.

En relativt låg siffra – än så länge.

Men samtidigt gick landets förbundskansler Sebastian Kurz ut och sa att det bara är en tidsfråga innan andra länder tvingas till lika drastiska åtgärder som Italien, skriver the Guardian.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.
Foto: TT
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

I nuläget har Österrike läget under kontroll och de åtgärder som har vidtagits har i den situation som nu råder varit rätt, menar Sebastian Kurz.

Han säger också att EU-ländernas ledare och hälsoministrar står i tät kontakt med varandra.

– Det kommer att vara viktigt att bestämma vilket steg som ska tas och när, säger Österrikes förbundskansler.

– Man kan stänga skolor i en eller två veckor och det är absolut nödvändigt i Italien. Det kommer att hända i andra europeiska länder. Den avgörande frågan är när man ska göra det, säger han, enligt the Guardian.

I Sverige har ännu inget coronafall rapporterats komma från Österrike

Foto: TT
Skidort i Österrike.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE