Niklas Thor

Varför ska alla ha åsikter om allt offentliga personer gör?

Vad är det som provocerar människor så mycket med hur andra lever sina liv. Och hur hanterar man tyckandet runtomkring sig?

 

När man lever i offentligheten i rollen som fotbollsspelare eller politiker, så blir man bedömd av andra. Det ingår i själva jobbet. Däremot verkar det vara viktigt för många att säga vad de tycker om precis allt som rör offentliga personer (och även icke offentliga) och hur de lever, hur de uppfostrar sina barn, vilka semestrar de åker på eller vad för typ av bilder de lägger upp på Instagram.

 

Det kan ju tyckas vara trivialt med en bild på sociala medier och vad några ger för kommentarer om detta. Vad är det att bry sig om? Men det är genomgående något som jag upplever i mitt vuxna liv; att det är så viktigt för många att få säga vad de tycker.

 

När jag och Ebba hade fått vår son Birger så hördes otroligt många röster om hur fel vi gjorde som lät Ebba bli partiledare. Stackars Birger, hans barndom var redan där och då förstörd! Även personer vi kände var måna om att göra sina röster hörda angående detta. Vad vet andra om vad vi säger till våra barn? Hur vi är med dem? Hur de mår?

 

Det måste väl vara viktigare att leva ett vettigt liv själv och ha högsta prioritet på det, tänker jag. Det finns så många som går runt och letar efter saker att slå ner på hos andra. I sportens värld hörs ofta frasen ”Losers focus on winners, winners focus on winning”. Och så funkar det även utanför planen.

 

Jag tycker det är helt ointressant vad andra gör för livsval. Jag kan bara berätta min historia för den som är intresserad, hur jag gör i vissa situationer. Så hur hanterar man då åskådaren på läktaren? För de kommer alltid att finnas där, vare sig man vill eller inte. Det är något som jag blivit mycket bättre på genom åren, både i min yrkesroll som fotbollsspelare men framförallt privat. Mitt tips är att tidigt välja ut specifika personer i din närhet vars åsikter är de enda som faktiskt betyder något. För mig har det varit familj, några utvalda kompisar, mina tränare och så vidare. Om åsikter kommer från någon annan, så har de helt enkelt inte samma värde. Om ens något värde alls. Det tar ett tag att lära sig och det krävs en del träning, men det fungerar.

 

Men visst, den petige eller lättkränkta skulle kunna hävda att jag genom att skriva den här krönikan gör exakt samma sak, att jag fokuserar på andra och säger åt dem vad de inte ska göra.

 

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN