Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Lega EU-vinnare i ett Italien utan alternativ

Elin Swedenmark/TT

Publicerad 2019-05-13

Han hånar intellektuella och driver en intensiv Twitterkampanj mot flyktingar. Matteo Salvini är Italiens nye starke man som förvandlat Lega – och inför EU-valet går partiet som på räls. Nu säger Salvini sig vilja påverka unionen inifrån.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini poserar med en k-pist i handen på ett av de senaste fotona av honom som florerar på sociala medier. Det lades upp av Legas kommunikationschef, ihop med en text om att partiet står beväpnade inför alla som "försöker smutsa ner partiets rykte". Bilden drog i gång ännu en stormig debatt på italienska sociala medier, som Salvini flitigt använder för att skapa opinion. Där varvar han angrepp på flyktingar, "godhetsivrare" och kommunister.

"Våra far- och morföräldrar offrade sig för att utlänningarna inte skulle komma in. Jag gör och kommer göra samma sak. Italienarna först!" skrev han nyligen i ett av sina många Twitterinlägg.

Högersväng

Under Matteo Salvini har Lega gjort en rejäl högersväng. ”Nord” har strukits ur partinamnet och man vill framstå som ett alternativ för hela nationen – numera talar man därför tyst om sin ursprungliga hjärtefråga, självständighet för de norra regionerna. Nu är EU fienden, i stället för syditalienare och "tjuv-Rom", som man brukade kalla huvudstaden. Den 46-årige ledaren går också hårt åt invandrare.

– Det Salvini säger är ”Ave Maria” för alla som har blivit rädda för att invandrarna ska ta jobben. Men det handlar inte om att vi är rasister, säger Barnaba Gottardi, som diskuterar frågan med kompisgänget på baren Napulè i Peschiera del Garda, en liten stad invid Gardasjön i den norditalienska regionen Veneto. Här är turisterna många, regionen är förhållandevis rik och stödet för Lega är starkt.

Invandringen och brottsligheten har blivit partiets huvudsakliga fråga. Det passar också som hand i handsken inför EU-valet. Två tredjedelar av de italienska väljarna vill visserligen inte att landet ska lämna unionen, enligt opinionsinstitutet Ixe. Men samtidigt finns en bitterhet över att Italien har påverkats mycket mer än många andra EU-länder av migrationen över Medelhavet.

– Om vi skulle vara en union på riktigt skulle det innebära att om hundra invandrare kommer in fördelar man dem över hela unionen, säger Barnaba Gottardi medan kompisgänget förflyttar sig till pizzerian precis intill.

Han pekar på att Italien har ett sämre ekonomiskt utgångsläge än många länder i EU.

Brist på alternativ

Även de som traditionellt inte väljer högerpolitik röstar på Lega. 65-åriga Flaviola har alltid stått till vänster, men i Europavalen vill hon prova något nytt – och har valt Salvini.

– Framför allt är det för säkerheten, och för att Salvini vill ta bort kravet på obligatorisk vaccination. Jag är inte emot migration men det krävs kontroll. Fast det är flera saker jag inte håller med honom om, till exempel är jag för äktenskap mellan homosexuella, säger hon och försäkrar att hon inte är rasist.

Men Flaviola är ändå orolig för att "de där" ska göra inbrott i hennes hem.

Lega har lyckats att trumma in sin sanning, menar Gianluca Passarelli, statsvetare vid Sapienzauniversitetet i Rom. Många italienare tror att invandrarna är så många som 30–40 procent av befolkningen, enligt Eurobarometern, medan de i verkligheten är färre än tio procent. Passarelli beskriver Lega som ett enfrågeparti – men anledningarna till dess framgångar är många i det komplicerade politiska läget.

– Italien har ett svagt civilsamhälle och en brist på strukturerade partier – oppositionen är helt i spillror och facken är ganska tysta. De intellektuella försöker att föra opinion men massmedia är inte självständiga, utan har kopplingar till politiken, säger han.

Det råder brist på alternativ, vilket många italienare återkommer till. Bland andra Maurizio, en ung journalist som bor i Milano, som inte vill uppge sitt efternamn.

– Jag är gay, och står för allt det som Lega är emot i sin familjepolitik. Men ändå överväger jag att rösta på dem. Då förstår du vår situation, säger han på en restaurang i den konstnärs- och bartäta stadsdelen Navigli.

Ingen vision

Att Lega går framåt i Europavalet betyder dock inte att de fortsätter att vara stora i Italien, understryker Gianluca Passarelli.

– De kanske får många röster i valet men frågan är om partiet har hälsan eller ej. En häst kan vinna ett lopp men dö efteråt. Vi såg samma utveckling med Femstjärnerörelsen, säger han och syftar på att partiet har gått från 32,7 procent i valet i mars 2018, till att nu väntas landa på runt 20 procent.

Hur Salvini vill påverka EU återstår att se. I Italien framställs han som en handlingens man efter att ha stoppat flyktingskepp från att lägga till i landet. Han lovar också att efter den 26 maj ska Europa prioritera bevakningen av sina gränser.

Men kompisarna i Peschiera tror inte att han har en vision. Med lika delar sarkasm och leda – som präglar de flesta av deras politiska diskussioner – konstaterar de vad han kommer att göra i unionen om han får makten:

– Ingenting! säger de i kör.

Följ ämnen i artikeln