Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

Greta Thunberg talar i FN: Vi kommer aldrig förlåta er

Från skolstrejk på Mynttorget till FN:s klimattoppmöte i New York

Av: 

Niklas Eriksson

Emelie Svensson

NYHETER

NEW YORK/STOCKHOLM. Skakande av ilska läxade Greta Thunberg upp världens ledare.

– VI kommer inte att låta er komma undan med det här. Här och nu drar vi linjen, sa den svenska 16-åringen när hon talade på FN:s klimattoppmötet i New York.

Den så kallade högnivåveckan i FN då världens ledare håller anföranden i generalförsamlingen och flera specialmöten hålls i högkvarteret i New York inleds med dagens klimattoppmöte.

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet har blivit en världsomspännande rörelse och i fredags demonstrerade miljontals människor för att få politikerna att ta klimatfrågan på allvar.

Greta i New York: Världens ögon på er

Och när generalsekreterare António Guterres i dag öppnat toppmötet med sitt inledande anförande är det dags för 16-åriga Greta från Sverige att tala inför världsledarna.

Innan sitt FN-tal kallade Greta Thunberg klimatmåndagen i FN för en ”avgörande dag”:

”Världsledarna samlas på FN i New York för att besluta om vår framtid. Världens ögon kommer vara riktade mot dem” skriver hon på Instagram.

Skällde ut världsledarna

Inför världens ledare höll Greta Thunberg sedan ett brandtal – skakande av ilska:

– Mitt budskap till världens ledare är att vi kommer ha ögonen på er, säger hon.

Och fortsatte med att kritisera de förslag till lösningar som politiker runtom om i världen diskuterar.

– Ni kommer till oss unga och söker hopp. Hur vågar ni? Folk lider, folk dör. Vi är i början av massutrotning. Och allt ni talar om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt, säger hon.

– Hur vågar ni hävda att det här går att lösa med tekniska framsteg. Ni sviker oss, men de unga har börjat se igenom ert svek. Vi kommer aldrig förlåta er.

Greta Thunberg säger att hon vägrar tro att världens ledare är medvetet onda och kräver att de agerar. Och avslutade talet:

– VI kommer inte låta er komma undan med det här. Här och nu drar vi linjen. Världen håller på att vakna och förändring är på väg. Vare sig ni gillar det eller inte. Tack.

”Samlar en hel ungdomsgeneration”

Statsminister Stefan Löfven sa på väg in till toppmötet att han ser fram mot att klimattoppmötet kommer igång.

– Greta Thunberg samlar en hel ungdomsgeneration i den här frågan och det är precis vad som behövs, säger Stefan Löfven på in på toppmötet.

– Det är viktigt att vi inte bara lyssnar på forskarna utan agerar på vad forskarna säger. Det här sker mot en fond av vad miljontals barn och ungdomar har gett uttryck för de krav de ställer på samhället och politiken att ta oss an det här klimathotet på ett riktigt sätt.

Efter talet berömde statsministern Thunberg för hennes anförande:

– Det var ett starkt tal av Thunberg. Insikten om klimathotet måste spridas bredare. Ingen ska kunna säga att man inte förstått vad vi står inför, säger Stefan Löfven.

– Nu måste vi fortsätta fokusera på hur vi avvärjer klimathotet.

Även president Donald Trump besökte klimattoppmötet trots att han tidigare sagt att han inte skulle delta. Tv-bolaget CBS Vita huset-korrespondent Mark Knoller skriver på Twitter att Trump dök upp bredvid vicepresident Mike Pence och lyssnade till Indiens premiärminister.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

LÄS VIDARE

Greta Thunberg efter Trumps Twitter-hån: ”Förstod att han skulle skriva något”

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

New York

Greta Thunberg

FN, Förenta nationerna

Fridays for future

Klimathotet

Stefan Löfven