Apple släpper nya Iphone-modeller

SAN JOSÉ. I kväll får vi veta vilka nya Iphonemodeller Apple kommer med i år.

Ryktena är många, men tre nya mobiler blir det.

Plus en mängd andra nyheter om Apple Watch, Apple TV och högtalare.

I kväll riktas blickarna mot Steve Jobs Theater på Apples huvudkontor i Cupertino i Silicon Valley.

Apple ska lansera årets Iphonemodeller. Spekulationerna på webben är som vanligt många och mycket av det som läckt ut stämmer säkert. Det har blivit svårare och svårare för Apple att hålla allt hemligt in i det sista. Inte minst för att många som berörs av nya mobilmodeller, tillverkare av mobilskal med mera, behöver få information i förväg för att kunna ha produkter klara när de nya modellerna kommer ut. Och ju fler som vet saker, desto mer läcker det.

Men exakt vad det blir vet vi först efter eventet som startar i kväll klockan 19 svensk tid. Nytt för i år är att Apple kommer att sända hela presentationen direkt via Youtube. Tidigare har man bara erbjudit det till dem som har Appleprodukter som till exempel Apple TV eller Ipad.

Minskad försäljning

För alla mobiltillverkare blir det svårare och svårare att toppa förra årets modeller. Stora nyheter som nytt utseende eller helt nya funktioner kommer inte varje år. Det märks på efterfrågan. Antalet sålda mobiler minskar. För årets första sju månader minskade försäljningen i Sverige med 8,7 procent, enligt siffror från analysföretaget GfK. Men försäljningsvärdet sjönk bara med drygt fem procent. Så vi köper fortfarande de allt dyrare premiummodeller som Apple, Samsung, Sony, Huawei och LG släpper.

Den svenska marknaden är speciell. För svenskarna har en särskild kärlek till Iphone. Enligt Internetstiftelsen har 48 procent av alla över tio år som har en mobil en Iphone. I princip halva befolkningen.

Men även i Sverige har försäljningen av de allra dyraste Iphonemodellerna gått trögt senaste året. Tyvärr är det inget som talar för att årets tre modeller blir billigare än de i fjol. Inte minst med tanke på den svaga svenska kronan mot USA-dollarn.

Tre nya telefoner

Vad får vi då se i kväll? Säkra kort är tre nya Iphone. Dels Iphone XI eller 11. En Max-modell med större skärm och kanske även med stöd för Apple pencil. Det vore i så fall ett stort steg bort från den aversion mot stylusar som Apples framlidne vd Steve Jobs gav uttryck för. Till de två toppmodellerna kommer också en billigare Iphone, 11 R.

De nya telefonerna får tre kameror bak, varav ett vidvinkelobjektiv, med 12 MP upplösning. Och det får sannolikt även frontkameran för selfies. De får också funktioner för bättre mörkerbilder och bättre videoinspelningar. Alla tre får Apples nya A13-processor som ska ge samma prestanda som mindre laptops.

Fingeravtrycksläsaren kan komma tillbaka och FaceID förbättras så att funktionen kan låsa upp telefonen även liggande på ett bord. De får sannolikt också stöd för att ladda andra enheter, som kan laddas med QI-teknik. Något som flera konkurrenter haft i några år nu. Dessutom väntas Apple lansera ett Tile-liknande tillbehör som tillsammans med mobilen kan hitta allt från nycklar till resväskor.

Ny klocka med bättre batteritid

Till detta kommer man att visa upp en ny Apple Watch med bättre batteritid för sömntracking och troligen också en ny Apple TV mini. Det talas också om nya versioner av högtalaren Homepod och Homepod mini, även om den första inte lanserats i Sverige ännu. Det är inte så troligt att det kommer nya Airpods, men i stället Studiopods, nya overear-hörlurar, som till stor del är resultatet av Apples köp av hörlurstillverkaren Beats.

Man kommer säkert att ta tillfället i akt att lansera nya streamingtjänster också. Liksom nya versioner av operativsystemet, IOS och MacOS.

Sedan finns det också spekulationer kring ny Ipad 10.2/iPad Pro, ny 16-tums MacBook Pro, Imac, ny Mac Pro och ny Mac mini. Men troligen kommer dessa inte visas upp förrän i oktober för att inte det ska ta för mycket uppmärksamhet från huvudnumret som är de nya Iphonemodellerna.

Men, som alltid när det gäller Apple, osvuret är bäst. Vet säkert gör vi först efter eventet i kväll.

Publisert:

LÄS VIDARE