Sabuni om hårda festkritiken: Mediedramaturgi!

TEL AVIV. Flera borgerliga partiledare har kritiserats för att de deltar på festfixaren Micael Bindefelds 60-årsfest i Israel.

En av dem är Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, som Aftonbladet träffade i passkontrollen på flygplatsen.

– Jag tackade ja till att delta på festen redan innan jag blev partiledare, säger hon till Aftonbladet.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har landat i Tel Aviv för att ansluta till festfixaren Micael Bindefelds 60-årsfest. Sabuni var ledigt klädd i ljusa jeans och en mörk t-shirt och är på ett påtagligt gott humör när Aftonbladet träffar henne i ankomsthallen.

– Det är trevligt att vara här, vad gör man inte för vänner, säger Sabuni och berättar också att sambon Lennart Persson är på plats i Israel.

Dock viftar Sabuni bort den massiva kritik som har framförts det senaste dygnet.

– Mediedramaturgi! Micael och jag är vänner och jag tackade ja till att delta på festen redan innan jag blev partiledare. Jag tackar inte nej för att jag blir partiledare. Mina vänner är mina vänner oavsett. Jag har ingenting att säga om det.

Här hemma har det framförts hård kritik och Aftonbladets Lena Mellin menar att det är omdömeslöst av er partiledare att åka med på resan.

– Jag har ingenting mer att säga än att jag är här för att fira en vän.

Nyamko Sabuni har landat i Tel Aviv.
Nyamko Sabuni har landat i Tel Aviv.

Flera toppolitiker inbjudna

Aftonbladets Lena Mellin skrev på idag om partiledarnas beslut att följa med till Tel Aviv.

”Riksdagen öppnade i tisdags förra veckan. Men redan efter drygt en vecka tycker partiledartrion att det är dags att logga ut för lite rekreation. Om de dessutom låtit sig bjudas av Bindefeld på resa och flera nätter på lyxhotell och lyxiga middagar är omdömeslösheten bottenlös. Busch Thor, Kristersson och Sabuni är dock inte de enda som fallit för frestelsen att spegla sig i andra kändisar.”

Tidigare under torsdagen anslöt även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tillsammans med hustrun Birgitta Ed. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor landade dagen innan tillsammans med Bindefeld och övriga gäster.

– Det är väl bra att några partiledare deltar i ett kalas som skattebetalarna slipper stå för. Men Ebba Busch Thor har förstås kontinuerlig kontakt med partiledningen och medarbetarna via mejl, sms och telefon. Året är 2019, trots allt, skriver Kristdemokraternas stabschef Martin Kits i ett sms till Aftonbladet.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf var också bjuden men valde dock att stanna hemma på grund av det politiska arbetet.

– Hon är kvar i riksdagen som vanligt. September månad är hektisk. Hon förbereder sig inför partistämman nästa vecka, det är budget och samtal om gängvåldet. Hon tyckte det var viktigt att vara på plats här, säger Isabelle Purits, pressekreterare åt Annie Lööf.

Kan utredas av åklagare

Micael Bindefeld har i en intervju med Expressen sagt att han betalar för alla sina gäster på resan. Men Ulf Kristerssons pressekreterare hävdar för TT att han stod för resan själv. Dock blir han bjuden på hemresan, inklusive alla festligheter.

Kim Edwards är chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption och han utesluter inte att frågan kan komma att utredas. I dagsläget har det inte upprättats någon anmälan om mutbrott.

– Någon kommer väl antagligen att få anledning att titta på det. Om de har sagt att de är vänner, och det inte finns någonting som talar emot det, lär det inte bli någonting. Om bevekelsegrunden för att bjuda någon på en resa baseras på ett vänskapsförhållande är det inte kriminellt, säger Andrews.

Publisert:

LÄS VIDARE