Dna-träffar på Helenas sandal – 27 år efter försvinnandet

Uppdaterad 2021-08-24 | Publicerad 2019-06-10

Helena Andersson försvann efter en utekväll på stadshotellet i Mariestad för 27 år sedan.

Polisen har nu hittat dna från tre olika personer på hennes sandaler, avslöjar P4 Skaraborg.

– Om det är någon okänd som man kan identifiera då blir det ju intressant, säger kriminalkommissarie Lars Johansson till radion.


Senaste nytt: En man delgiven misstanke för mordet på Helena Andersson


Den då 22-åriga Helena Andersson har inte setts till sedan hon lämnade stadshotellet en kväll sommaren 1992.

Några dagar efter försvinnandet hittades hennes skor i en hage. Även två av hennes ringar hittades längs den väg hon borde ha promenerat för att komma hem.

Polisen har sedan dess utrett fallet som mord. Förra året skickades sandalerna och en av ringarna på analys till Nationellt forensiskt centrum (NFC).

Resultatet har nu kommit och dna-analysen på skorna visar spår från tre olika personer – en kvinna och två män, rapporterar P4 Skaraborg.

Man i pilotglasögon

Polisen inväntar NFC:s skriftliga rapport om dna-träffarna för att avgöra hur man ska gå vidare.

– Jag vill ha reda på om de har fastställt någon identitet. Jag vill ha det skriftligt först innan vi gör något med det, säger kriminalkommissarie Lars Johansson till P4 Skaraborg.

Ingen av dna-profilerna matchar den man som kallas ”mannen i pilotglasögon”. Han sågs med Helena Andersson på stadshotellet och är sedan 2017 skäligen misstänkt för mord.

Misstankarna kan nu komma att avskrivas.

– Det kan bli så, eventuellt, att misstankarna tas bort, men han är inte avförd i utredningen på något sätt, säger Lars Johansson till P4 Skaraborg.

Spårsökning pågår

Det kvinnliga dna-spåret kan komma från Helena Andersson själv. När det gäller de manliga träffarna pågår spårsökning i NFC:s register.

– Om det är någon okänd som man kan identifiera då blir det ju intressant och finns personen i registret så får man ju träff. Annars får man hypotetiskt sett börja topsa för att se om man tycker att spåren är så pass viktiga i utredningen, säger Lars Johansson till P4 Skaraborg.

På den analyserade ringen hittades inget dna.