Chockgranater mot demonstranter i Minsk

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Utmanaren Svetlana Tichanovskaja erkänner inte Alexandr Lukasjenkos seger i Belarus presidentval.

Det gör inte heller tusentals upprörda demonstranter som gått ut på huvudstaden Minsks gator i protest.

Efter en valupptakt som präglats av massdemonstrationer och gripanden av oppositionella blev resultatet det väntade: Enligt den officiella vallokalsundersökningen får Lukasjenko 79,7 procent av rösterna mot 6,8 procent för Tichanovskaja.

Enligt internationella observatörer har det dock inte hållits fria och rättvisa val i Belarus på årtionden, och utmanaren ifrågasatte utgången.

– Jag tror på mina egna ögon och jag ser att majoriteten är med oss, sade Tichanovskaja efter att de preliminära resultaten offentliggjorts.

Enligt USA-finansierade Radio Liberty får Tichanovskaja 81,5 procent av rösterna – mot 6 procent för Lukasjenko – när vallokalsundersökningarna från 21 belarusiska beskickningar där utlandsboende röstat har sammanställts.

En skadad man får vård under protesterna i huvudstaden Minsk.
Foto: Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
En skadad man får vård under protesterna i huvudstaden Minsk.
Foto: Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
I Minsk har tusentals samlats i spontana protester mot valresultatet och polisen har använt chockgranater mot demonstranterna.

Gripanden i Minsk

I huvudstaden Minsk har tusentals samlats i spontana protester mot valresultatet och polisen har använt chockgranater mot demonstranterna. Lokala medier rapporterar om liknande scener runt om i landet och på Twitter uppger den belarusiske journalisten Franak Viačorka att sammandrabbningar pågår i över 20 städer.

"Polisen attackerar brutalt människor som försöker samlas för att protestera mot det riggade valet", skriver han.

Från städerna Zhodzina och Baranovichi kommer samtidigt vittnesuppgifter om att kravallpoliser ska ha sänkt sina sköldar och vägrat gå till angrepp mot demonstranterna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Foto: Sergei Grits/AP/TT
Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja lägger sin röst i en vallokal i Minsk.

Fängslade kandidater

Flera oppositionella kandidater hade gripits inför valet, däribland Tichanovskajas man. I makens ställe axlade hon rollen som utmanare till Lukasjenko och tiotusentals Minskbor har gett sig ut på gatorna till stöd för Tichanovskaja de senaste veckorna.

Lukasjenkos svar på de massiva demonstrationerna inför valet har varit hårt och enligt människorättsorganisationer har omkring 1 300 oppositionella gripits. Men efter att ha lagt sin röst avvisade presidenten alla uppgifter om repressiva åtgärder som "fejkade nyheter och långsökta anklagelser" och sade att han inte betraktade Tichanovskajas valkampanj som något hot.

– De är inte värda tillräckligt mycket för att utöva någon repression mot dem, sade Lukasjenko.

Presidenten har också på förhand varnat människor att ge sig ut på gatorna efter söndagens val. Hela kvarter i Minsk har spärrats av och internet rapporteras vara nedsläckt.

Foto: Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
President Alexandr Lukasjenko har suttit vid makten sedan 1994 och har nu säkrat sin sjätte mandatperiod.
Foto: Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter tänder sina mobiltelefoner.
Publicerad: