Reza, 20, mördades på en buss i Kiruna

Reza Hoseini, 20, var på väg hem från jobbet när han jagades in i en buss och knivhuggs till döds.

En pappa och två tonårspojkar misstänks nu för mordet.

– Jag kan inte förstå hur någon kunnat göra så här mot honom, säger Rezas vän Yosef Hassani.

En kväll i juli tidigare i år mördades en ung man på en buss i Kiruna. Reza Hoseini blev bara 20 år och var på väg hem från sitt jobb när han blev brutalt attackerad.

Hemma satt vännen Yosef Hassani som lagat mat och väntade på honom så att de kunde äta middag tillsammans. Men Reza kom aldrig hem.

– Jag ringde honom och han svarade inte och jag undrade ”Varför svarar han inte?”. Det var konstigt att han inte svarade i telefonen, säger Yosef som delade lägenhet med Reza.

En timme senare ringde Yosefs andra vänner och berättade att något hade hänt vid busshållplatsen Rymdhuset. Inte långt från Rezas arbetsplats.

Reza Hoseini som mördades i Kiruna.
Reza Hoseini som mördades i Kiruna.

”Då förstod jag att det var Reza som blivit mördad”

Yosef ringde en vän som skjutsade honom till platsen.

– Jag såg poliser och blod. Då gick jag till Rezas arbetsplats. Han hade lånat min cykel och den stod inte där. Då förstod jag att det var Reza som blivit mördad, men jag ville inte acceptera det. Jag kan inte förstå hur någon kunnat göra så här mot honom, säger Yosef.

På polisstationen fick Yosef sin farhåga bekräftad.

– Jag frågade rakt ut ”Är det Reza?”. Då sa de ”Ja, det är Reza”. Jag visste inte vad jag skulle göra. Ingenting. Jag blev helt tom. Det var helt ofattbart, säger han.

Vännen Yosef Hassani.
Vännen Yosef Hassani.

”Han kunde leva för stunden”

20-årige Reza Hoseini var afghan och kom till Sverige för fem år sedan från Iran där han bott och levt.

I Kiruna studerade han svenska, arbetade inom vården och tränade boxning. Han skulle gifta sig bara dagar efter att han bragts om livet.

– Reza var ambitiös och skulle göra massa grejer. Men man kan säga att han kunde leva för stunden. På fritiden lagade vi mat och brukade promenera, vilken tid som helst på dygnet. Vi var ofta utomhus i stället för att bara vara hemma. Vi umgicks med vänner och brukade dricka te och skoja tillsammans, säger Yosef.

Nyligen hade Reza fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket.

– Han var ledsen över det, men brukade försöka att inte visa det. Han kämpade hårt för att hitta jobb och lyckas, säger Yosef.

Avspärrningar vid bussen under mordkvällen.
Avspärrningar vid bussen under mordkvällen.

Konflikt med de misstänkta

Enligt vittnesuppgifter ska Reza ha blivit jagad då han flydde in i bussen. Där attackerades han och knivhöggs till döds.

En pappa och hans två tonårssöner sitter häktade misstänkta för mordet. Enligt åklagare och advokater har de i förhör vidgått händelseförloppet, men hävdat att de agerat i självförsvar. Både åklagaren och Yosef berättar att det funnits en konflikt mellan de misstänkta och Reza.

– De hade polisanmält varandra flera gånger. Men Reza tyckte inte att polisen tog det på allvar. Reza brukade inte berätta om sina problem för alla. Han tyckte det var jobbigt. Men de senaste månaderna berättade han att det var jobbigt att polisen inte gjorde något. Men han hade nog ingen aning om att han skulle kunna bli attackerad av dem med kniv, säger Yosef.

Fick se honom en sista gång

Rezas vänner försöker nu samla ihop pengar och undersöka om det går att skicka honom till Iran. Efter mordet har Yosef och andra vänner fått se Reza en sista gång.

– De sa att han hade svåra skador och vi fick inte se hela kroppen, och bara halva ansiktet. Det var väldigt tungt. Vi grät och skrek. Det är svårt att förstå att han är borta, säger Yosef.

Reza Hoseini som mördades i Kiruna.
Reza Hoseini som mördades i Kiruna.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN