Minskade koldioxidutsläpp i svensk industri

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
SSAB släpper ut mest koldioxid i svensk industri. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
SSAB släpper ut mest koldioxid i svensk industri. Arkivbild.

NYHETER

Koldioxidutsläppen från Sveriges industrier minskade med knappt sex procent förra året, skriver Sveriges Natur.

SSAB släppte precis som i förfjol ut klart mest.

Industriernas utsläpp av koldioxid under 2019 minskade med 1,1 miljoner ton – från 19,9 till 18,8. Minskningen är som störst (elva procent) inom kraft och värme, vilket delvis beror på EU:s beslut om att höja priset rejält för att släppa ut koldioxid. Sverige var pådrivande för den förändringen och har sedan i augusti i fjol också infört en koldioxidskatt på fossil kraftvärme.

Industriernas totala utsläpp på cirka 18,8 miljoner ton kan jämföras med att all vägtrafik i Sverige årligen står för utsläpp på cirka 15 miljoner ton. I toppen av industrins utsläppslista återfinns samma företag som 2018: ståltillverkaren SSAB är överlägsen etta före Cementa och Preem. SSAB ökade sina utsläpp i Luleå och Oxelösund under fjolåret, till mer än fem miljoner ton totalt, men enligt företaget beror det på en omflyttning av delar av produktionen.

– Det beror helt och hållet på ökad produktion i Sverige och minskad produktion i Finland. De sammanlagda utsläppen minskade med 167 000 ton, säger presschef Mia Widell till Sveriges Natur.

Både Cementa och Preem minskade sina utsläpp under 2019.

Publicerad:

LÄS VIDARE