Malmöreportage

Skånskt vinpar satsar på ny vinbar

Av: 

Hateff Mousaviyan

NYHETER

Skånskt vinmakande går en ljus framtid till mötes – åtminstone om du frågar entusiasterna bakom det hyllade Swedish Wine Center i Skivarp.

Hateff Mousaviyan har träffat paret Jeanette och Johan Bohman, som nu gör sig redo för att öppna sin första vinbar i Malmö.

Med över 300 år på nacken utgör Skivarps Gästgivaregård sannerligen en bit skånsk mat- och kulturhistoria. Historia som roligt nog fortsätter att skrivas än idag.

I maj 2019 slog ägarna Jeanette och Johan Bohman upp dörrarna till Swedish Wine Center, en vinbodega som ligger i anslutning till Gästgivaregården. Här samlar paret många svenskproducerade viner på en och samma plats.

– Efter att ha rest och besökt många vingårdar världen över kände vi att det saknades något på den svenska vinmarknaden: möjligheten att kunna prova olika viner från Sverige under samma tak, berättar Johan Bohman, en av initiativtagarna bakom Swedish Wine Center.

Jeanette Bohman och Johan Bohman från Swedish Wine Center.
Jeanette Bohman och Johan Bohman från Swedish Wine Center.

Trots att det knappt har gått ett år sedan paret Bohman först drog igång Swedish Wine Center står de redan nu i begrepp att lansera nästa satsning.

Senare i vår öppnar de nämligen en vinbar på Anna Lindhs plats i centrala Malmö.

– Planen är att ta vidare det som vi har påbörjat ute i Skivarp. Vi vill ge både Malmöbor och turister på besök i staden en möjlighet att lära känna de svenska vinerna och upptäcka hur goda de kan vara tillsammans med mat, förklarar Jeanette Bohman.

Lokalen, som senast tillhörde Esmeraldas Tex Mex Grill, har plats för 40 sittande gäster och några stående i baren. Under årets varmare månader kommer man även att ha en liten uteservering som vätter ut mot kanalen.

Skånska vinmakare

Vinlistan ska innehålla viner från hela världen, men kommer att rikta ett särskilt fokus mot svenska och skånska viner. Bland de svenska vinproducenterna hittar vi gårdar som Klagshamn, Frillestad, Snårestad, Hällåkra och Flyinge.

– Vi vet hur mycket de svenska vinmakarna kämpar för att utveckla sina viner, så vi tycker det är jättekul att kunna vara med i processen och hjälpa den svenska vinscenen framåt, säger Jeanette Bohman.

Dessutom är en sådan här vinbar väldigt bra för den lokala turistnäringen, menar Johan Bohman.

– Allt fler åker ju till platser för att smaka på mat och dryck med lokal prägel. Jag tror att många uppskattar att vi kombinerar svenska viner med svenska råvaror på det här sättet.

Den kommande vinbaren ligger någon minuts gång ifrån Malmö C.

Johan Bohman drar sig till minnes ett par måltider som verkligen fick honom att inse hur väl svenska viner kan smaka när de serveras till rätt slags mat.

– Jag kommer särskilt att tänka på när jag drack Snårestads orangea vin till en krämig svampsoppa. Eller när jag fick Klagshamns “Lucky Star” till en stekt rödstrimma med apelsinhollandaise. När det gifter sig så bra inser man vilken oerhörd potential som finns i de svenska vinerna.

Men hur vinner man över skeptikerna då? De som menar att svenska viner inte är något att ha?
– De måste helt enkelt bara pröva mer. Vi har redan vunnit över hur många som helst. De flesta blir väldigt imponerade när man berättar att det är ett svenskt vin som serveras. Vi har smakat det mesta och vet att vi inte har något att skämmas för, så det är bara att få folk att inse att det finns både prisvärda och drickbara viner från Sverige, säger Jeanette Bohman.

Problemet, menar Jeanette Bohman, är att det kan vara svårt att få tag på svenskproducerade vinerna. Därför är det många konsumenter som aldrig får chansen att revidera sin uppfattning.

Såhär såg det ut när det skördades druvor på Snårestads vingård i fjol.

På den nya vinbaren i Malmö kommer Jeanette och Johan Bohman att arrangera regelbundna provningar – ibland även med gästspel från vinmakarna själva. Men det spontana ligger samtidigt paret varmt om hjärtat.

– Om det är något som vi har tagit med oss från alla våra vinresor är det att man måste hålla det enkelt och okomplicerat. Det är klart att det är bäst om större sällskap bokar i förväg, men om man bara är två-tre vänner som vill poppa in och testa några goda viner en kväll så ska man kunna göra det utan att tänka efter, berättar Johan Bohman.

Inspiration från Nya Zeeland

När vi ses har Jeanette och Johan Bohman precis kommit hem från en fem veckor lång vinresa på Nya Zeeland. Där har de rest runt och besökt 32 olika vingårdar. Allt som allt uppskattar paret att de provsmakade 250 olika viner under resans gång.

Jeanette och Johan Bohman anser att Sverige skulle kunna lära en hel del av Nya Zeeland som vinland. Framförallt när det kommer till att använda vingårdar för att stärka den lokala besöksnäringen.

– Nya Zeeland är fortfarande ett relativt ungt vinland. Man har haft en kommersiell vinproduktion i ungefär 40 år nu, vilket är att jämföra med Sveriges 20 år. Under de 40 åren har konceptet “vinresor” vuxit och blivit skitstort. Jag tror att vi skulle kunna uppnå något liknande här i Skåne faktiskt, säger Jeanette Bohman.

Malmös bästa

Det råder inga tvivel om att paret Bohman har en enorm tilltro när det kommer till den svenska vinscenen i stort. Vad gäller den nya vinbaren hymlar de inte heller med sina ambitioner. 

– Vi har som målsättning att bli Malmös bästa vinbar, säger Jeanette Bohman.

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmöreportage

Skivarp

Sverige

Malmö

Vin

Mat

Besöksnäring