Stockholm

Södersjukhuset gick upp i stabsläge

”Så här ska det inte vara”

Av: 

Oskar Forsberg

Oscar Schau

Sandra Killgren

NYHETER

Det är kaos på Södersjukhuset.

Under söndagen gick sjukhuset upp i stabsläge.

– Det svämmar över av patienter, säger sjuksköterskan Margarita Villalobos.

Det saknas personal och svämmar över av patienter. Nu går Södersjukhuset i Stockholm upp i stabsläge.

– Det står tre sängar i en matsal med patienter. Det finns ingen toalett i närheten, säger Margarita Villalobos, sjuksköterska på Sös.

Hon har jobbat trettio år inom vården.

– Man har inget privatliv längre. De sms:ade att de behövde en sjuksköterska till natten för att det saknades personal. Det svämmar över av patienter. Imorgon ska jag jobba hela dagen, men om inte jag gör det hamnar mina kollegor och patienterna i kläm, säger Villalobos och fortsätter:

– Men jag har lust att sjukanmäla mig, jag vet inte om jag ska ha nio eller tio patienter nästa dag. Jag har inte kontroll, det är inte patientsäkert.

Margarita Villalobos, sjuksköterska på Sös

Situationen på Södersjukhuset i Stockholm har varit pressad under lång tid. Aftonbladet har tidigare skrivit om situationen.

– Så här ska det inte vara, säger Margarita Villalobos.

Vinterkräksjuka och influensa

Enligt Mikael Runsiö, vd på sjukhuset, går det inte att förutse dag för dag hur akutsjukvården kommer att se ut.

– Vissa dagar är ju betydligt mer ansträngda än andra. Nu har vi haft en tid den senaste veckan där det har varit påtagligt mer ansträngt, säger han.

Beslutet om att gå upp i stabsläge fattades klockan 12.50 på söndagen. Utöver vårdplatsbrist är även influensatider en bidragande orsak, enligt Runsiö.

– Vi börjar se att vi har ökad mängd vinterkräksjuka och andra infektioner. Det bidrar och får äldre kroniskt sjuka människor att behöva söka akutvård.

Stabsläget innebär att ledig personal får vara beredd på att beordras in och att man kan behöva öppna tillfälliga, akuta avdelningar. Samtidigt håller en särskild sjukvårdsledning sig underrättad om situationen.

– Ledningen träffas upprepade tillfällen och vidtar åtgärder för att försöka underlätta det här. Både för våra patienter skull, men också för våra medarbetares skull, säger Runsiö.

Patienten: ”Det är inte klokt”

Patienten Ann Gryberg vittnar om kaoset inne på sjukhuset.

Hon är multisjuk och brukar alltid ligga i ett enkelrum. Men i dag ville sjukhuset flytta ut henne till dagrummet där det var fullt med patienter och anhöriga.

– Jag som har jättelågt immunförsvar bröt ihop och sa att jag ville åkta hem.

Ann har varit inlagd på Sös vid flera tillfällen, men aldrig tidigare varit med om något liknande. På grund av den krisartade situationen valde hon att lämna sjukhuset på söndagseftermiddagen.

– Jag har aldrig varit med om maken. Jag tycker inte det är klokt. Jag ser hur läkarna och sköterskorna springer. Det är inte klokt, säger hon.

Regionrådet: ”Pågående arbete”

Aftonbladet har sökt finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) och hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) för kommentarer.

”Jag vet att Södersjukhusets ledning och medarbetare arbetar med att öppna fler vårdplatser. Jag kan inte säga mer just nu då det är ett pågående arbete men sjuhusets ledning kan ge närmare svar om situationen och de åtgärder man vidtar”, skriver Anna Starbrink i ett sms.

På måndagen återgick sjukhuset till normalläge.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstens nyheter hos Åhléns – handla mode, inredning och skor här

Åhléns

Det är kaos på Södersjukhuset.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stockholm

LÄS VIDARE

Personalens larm inifrån sjukhuset: Det är kaos

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Vård & omsorg