Barnmorska

Barnmorska dömd för att ha orsakat hjärnskada hos nyfödd

Tingsrätten: ”Försummelse av allvarligt slag”

Av: 

Anders Johansson

NYHETER

Barnmorskan åtalades för att ha orsakat omfattande hjärnskador hos en nyfödd pojke – som dog ett år senare.

I dag kom domen.

Barnmorskan fälls för grovt vållande till kroppsskada.

När lille Elliot föddes i november 2016 hade han ingen andning, hans kropp var slapp och blek. Upplivningsförsök sattes in och lyckades. Men på grund av syrebrist som uppstått i mammas mage hade han fått allvarliga hjärnskador.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, var kritisk till hur barnmorskan agerat.

Hon gick på sitt pass vid 21.30 och mamman Johanna Adolfsson hade då varit på den aktuella förlossningskliniken i Skåne sedan morgonen.

Felen som påpekades var att barnmorskan ökade dosen värkstimulerande dropp fem gånger trots att värkarna redan kom för tätt. Hon tillkallade inte läkare trots alarmerande dålig hjärtfrekvens.

Inte förrän en annan barnmorska grep in tillkallades läkare, som med yttre press lyckades få ut pojken.

Elliot drabbades av syrebrist och fick omfattande hjärnskador vid förlossningen. Han blev drygt ett år. Mamman Johanna Adolfsson anser att det är en seger i sig att hans fall prövades i domstol och att flera fel har erkänts.

Anmälde till polisen

IVO ansåg att barnmorskan brutit mot patientsäkerhetslagen. Mamman gjorde då även en anmälan till polisen och en åklagare väckte efter utredning åtal för grovt vållande till kroppsskada alternativt framkallande av fara för annan.

I dag dömde den aktuella tingsrätten barnmorskan för grovt vållande till kroppsskada.

Straffet blir villkorlig dom tillsammans med 70 dagsböter om 190 kronor, sammanlagt 13 300 kronor.

Tingrätten skriver i domen att barnmorskan ”gjorde sig skyldig till en försummelse av allvarligt slag i en situation där det krävdes särskild uppmärksamhet och skicklighet. Elliot fick också synnerligen allvarliga skador.”

Rätten skriver också att misstaget inte var momentant utan sträckte sig över flera timmar.

Läkarna bedömde att Elliots hjärnskador var så omfattande at han kanske aldrig skulle kunna röra sig. Men han förvånade alla. Vid ett års ålder kunde han sitta och stå mot stöd. Han avled två veckor efter sin ettårsdag.

Full bemanning

Utredningen har visat att det rådde full bemanning på kliniken och att natten var lugn. Barnmorskan, som jobbat där i sex år, hade bara ansvar för Johanna Adolfssons förlossning och tyckte att den flöt på, att det var ”normal progress”. Hon höjde dropptakten på det värkstimulerande medlet för att få bättre kraft i värkarna. Hon hade inte tillräcklig koll på CTG-kurvorna på skärmen i salen, och som visar barnets puls.

Vid rättegången berättade hon att hon ”fastnade” och tappade bort tiden helt.

Förvånade alla

Läkarna bedömde att hjärnskadan var så allvarlig att Elliot kanske aldrig skulle kunna röra sig. Han fick en knapp för matning inopererad i naveln

Men pojken förvånade alla. Vid ett års ålder kunde han sitta, stå mot stöd och äta små portioner med munnen, berättade mamman Johanna Adolfsson på sin blogg.

Den 1 december, två veckor efter sin ettårsdag, låg han plötsligt död i sin säng.

”Rättegången en seger”

Mamman Johanna Adolfsson, själv sjuksköterska, anser att det är en seger i sig att sonens fall prövades av domstol – oavsett om det skulle bli en fällande dom eller inte. När rättegången avslutades skrev hon på sin blogg:

”Hans fall har gått till rättegång, barnmorskan har fått stå till svar för sina handlingar och flera av de felen som begicks har erkänts och vittnen har varit eniga om att förlossningen inte gått till som den borde. Detta betyder, för oss, att Elliot vann. Och all den tid och energi som vi lagt ner på att Elliot ska få upprättelse, har gett resultat. Nu lägger vi detta bakom oss, oavsett dom eller ej. Nu går vi vidare. Elliot är stolt och vi är stolta.”

Att det också blev en fällande dom ser hon positivt på. Johanna Adolfsson säger till Aftonbladet:

– Det är känns bara som en jättelättnad. Och att Elliot faktiskt har fått upprättelse.

”Hade tunnelseende”

Advokat Björn Hurtig säger till TT att barnmorskan mått mycket dåligt efter händelsen. Hon säger att hon drabbades av tunnelseende och hela tiden tänkte att under nästa värk kommer barnet ut.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upp till 700 kr rabatt på dina två första leveranser av matkassar från Middagsfrid!

Middagsfrid

Publisert:

LÄS VIDARE

Hjärnskadad på BB – nu kommer domen

ÄMNEN I ARTIKELN

Barnmorska

Vård & omsorg

Skåne

Förlossningsvården