Regionen varnar: Svara inte på vem du haft sex med

avMatilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

Unga tjejer har blivit uppringda av personer som utgett sig för att vara läkare. Bluffmakarna informerar att du haft samlag med hivpositiv person och vill veta vilka du har haft sex med.

Nu går regionen ut med en varning.

Via sitt Facebookkonto går nu region Jämtland Härjedalen ut med en varning till unga tjejer. De har blivit uppmärksammade på att tonårstjejer blivit utsatta för bluffmakare som påstår sig ringa från sjukvården och presenterat sig som läkare eller gynekolog.

Under samtalet får den drabbade höra att de haft sex med en hivpositiv person och måste testa sig. Den falska läkaren säger sedan att tjejen genast måste uppge vilka hon har haft sex med för att kunna göra en smittspårning.

De uppringda flickorna har uppgett detta under samtalet – utan att ha någon aning om att samtalet har spelats in eller har sänts live i sociala medier och andra kanaler.

Region Jämtland Härjedalen går därför ut med information för att förhindra att fler unga tjejer ska bli lurade.

”Om personal från Region Jämtland Härjedalen behöver informera dig om att du måste testa dig för att du har haft sex med någon som visat sig bära på en smitta, så får du oftast det beskedet i ett brev hem till dig. I vissa enstaka fall ringer vi istället – men då behöver du ändå inte berätta om dina sexuella kontakter. Det är endast först när du själv har blivit testad och om provsvaret visar att du också är smittad, som du behöver uppge vem du har haft sex med.”, skriver de på sin Facebooksida.

Stina Wollter varnade på Instagram

Stina Wollter gick under söndagen ut på sin Instagram och varnade för samma bluffläkare. Hon skriver att konsekvensen av samtalen har blivit att tjejerna blir stämplade av de som ser filmen och får taskiga kommetarer från både kända och okända människor.

”Tjejer bla på små orter har drabbats hårt i sina skolor där det naturligtvis -eftersom vi lever i ett satans patriarkat, sprids ut att de är ”slampor” och dåliga. Sprid informationen. Prata med varandra!”, skriver hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Jämtland

Instagram

Tester