Hundar

Studie: Att skrika på din hund skadar den

Av: 

Claes Olsson

NYHETER

Att skrika på och bestraffa din hund kan ha långsiktiga, negativa konsekvenser. En ny studie visar att den typen av uppfostran kan göra hunden ohälsosamt stressad.

Det finns flera sätt att uppfostra ett husdjur. En ny studie från Portos universitet i Portugal visar att belöningsbaserad hundträning kan vara hälsosammare än bestraffningsbaserad, rapporterar Science Alert.

Omkring 50 hundar rekryterades från skolor som utövade aversiv, bestraffningsbaserad, träning och nästan lika många rekryterades från skolor med belöningsbaserad träning. Resultatet visade på högre stressnivå bland hundarna som utsattes för höga skrik, fysisk manipulation och hårda ryck med kopplet.

”Vårt resultat visar att hundar som tränades med aversiv metod visade tecken på sämre välmående, både kort- och långsiktigt, jämfört med de som tränades med belöningsbaserade metoder”, skriver personerna bakom studien.

Visade tecken på akut stress

Samtliga hundar utsattes för samma tester – men bestraffades eller belönades på olika sätt. Stressnivån uppskattades genom att analysera djurens beteende och genom att mäta deras kortisolnivå i saliven. De som bestraffades slickade sig mer om läpparna, gäspade mer och var mer passiva. De flämtade också mer än hundarna i den andra gruppen vilket tyder på akut stress, enligt studieförfattarna.

Studien hävdar därmed att en belöningsbaserad hundträning är att föredra. I alla fall när det kommer till hundens välmående.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Portugal–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Valpen Lycka räddades från misär: ”Hon var bara skinn och ben”

ÄMNEN I ARTIKELN

Hundar

Forskning & vetenskap

Stress

Träning

Portugal