Efterlyst man jobbade på Arlandas säkerhetsområde

Befann sig i Sverige illegalt

En anställd på Arlanda har omhändertagits.

Mannen var efterlyst och skulle utvisas från Sverige men jobbade inom säkerhetsklassat område.

Det är den andra säkerhetsmissen på flygplatsen inom loppet av en vecka.

Aftonbladet kunde i helgen avslöja en säkerhetslucka där en flygmekaniker på Arlanda flygplats fastnat i en rutinkontroll.

Mannen, som är medborgare i Ryssland, hade tagit sig in i Sverige genom ett turistvisum och arbetat på flygplatsen utan tillstånd, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Swedavia, som är flygplatshållare, hade utfärdat en tjänstebricka som gav honom tillträde till det säkerhetsklassade området ”airside”. Han hade genom sitt uppdrag full tillgång till att hantera och arbete med flygplan, enligt samma uppgifter.

Efterlyst och jobbade på Arlanda

Flygplatsens säkerhetschef uppgav att alla anställda genomgår en säkerhetsprövning och kallade händelsen för allvarlig. Arlandapolisens chef meddelade att man kommer följa upp ärendet.

– Jag är väldigt glad att polisen har upptäckt det och att vi har agerat, sa Cajsa Velden på gränspolisen.

På onsdagseftermiddagen frihetsberövades ännu en anställd i en rutinkontroll.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om en papperslös man som skulle utvisas ur Sverige men som stannat kvar i landet illegalt. I samband med utvisningsbeslutet blev mannen efterlyst.

Trots att han var eftersökt i myndigheternas system jobbade han på Arlanda och hade enligt Aftonbladets uppgifter också tillträde till behörighetsområdet ”airside”, vilket kräver att man fått en tjänstebricka av Swedavia och blivit säkerhetsprövad.

– Det vi kan säga är att vi har omhändertagit en person på Arlanda för det du nämnde, det stämmer, säger Markus Silén, stationsbefäl på Arlandapolisen, utan att vilja kommentera något ytterligare.

Anställda säkerhetsprövas

När Aftonbladet i helgen tog kontakt med Swedavia och Transportstyrelsen, som ansvarar för säkerhetsprövningarna, uppgav man att man inte kontrollerar om personer får vistas eller arbete i Sverige. I stället menar myndigheterna att ansvaret ligger hos arbetsgivaren.

– Vår process och registerkontroll är för att undersöka om personen är pålitlig ur säkerhetssynpunkt, sa Andreas Holmgren, enhetschef på Transportstyrelsen.

Aftonbladets källor uppger att den papperslösa mannen är tagen i förvar enligt utlänningslagen. Han kommer i närtid utvisas.

– Det kan jag inte uttala mig om i nuläget, jag vet bara att vi hanterat ett sånt ärende enligt rutin, säger Markus Silén.

Utreder ni företaget för brott?

– Inte i nuläget men det kan komma att göras. Under morgondagen kommer vi naturligtvis fortsätta kolla på detta.

Aftonbladet har sökt Swedavia som svarar att de inte kommenterar ärendet.

Publisert:

LÄS VIDARE