Gui Minhai

Kina hotar att porta svensk minister

Av: 

TT

NYHETER

Om kulturminister Amanda Lind närvarar vid kvällens prisceremoni för Gui Minhai portas hon från Kina, säger Kinas ambassadör till TT.

– Om Amanda Lind, trots vårt råd närvarar vid den här ceremonin, då kommer inga regeringsföreträdare ansvariga för kulturfrågor vara välkomna till Kina, säger ambassadören till TT.

Han tillägger:

– Vi uppmanar svenska regeringsföreträdare att inte delta i den här prisceremonin. Om en representant för den svenska regeringen dyker upp på den här ceremonin skulle det skada vår vänskapliga relation.

TT: Om Stefan Löfven närvarar vid ceremonin, skulle han vara välkommen till Kina?

– Vi har samma hållning där och samma principer, svarar ambassadören.

Avvisar helt

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) avvisar helt Kinas försök till inblandning.

– Det är givetvis allvarligt, och vi har framfört till kinesiska företrädare att vår syn ligger fast på att Gui Minhai självklart ska friges och att yttrandefrihet råder i Sverige, säger hon till TT på väg in till EU-nämnden.

Även statsminister Stefan Löfven (S) är bestämd på den punkten och backar inte trots hotet från Kina.

– Kulturministern ska dela ut priset. Hon har fått den frågan och svarat ja och det är klart att vi håller det. Vi tänker inte falla för den här typen av hot. Aldrig. Vi har yttrandefrihet i Sverige och det är det som gäller, punkt, säger han till SVT:s Agenda.

"Mycket allvarligt"

Exakt vad mer som skulle kunna hända har den kinesiske ambassadören inte sagt, men han uppmanar också svenska regeringsmedlemmar att inte närvara vid någon prisutdelning.

– En del människor i Sverige ska inte förvänta sig att kunna känna sig lugna efter att ha sårat det kinesiska folkets känslor och den kinesiska sidans intressen, säger Gui Conyou till Ekot.

Sverige har yttrandefrihet, och det innebär att organisationer får dela ut pris till vem de vill, enligt utrikesminister Ann Linde (S).

Att en utländsk stat talar om för ett annat land hur regeringen bör agera är mycket allvarligt, konstaterar hon.

– Vi har markerat tydligt mot Kina både vid ambassaderna i Stockholm och i Peking, säger Ann Linde, utan att närmare vilja gå in på Kinas reaktion på den svenska markeringen.

Den svenska kulturministern delar alltid ut Svenska Pens pris och så kommer det att fortsätta, har Sverige förklarat för Kina.

– Det innebär att Svenska Pen givetvis ska kunna dela ut det här priset till vem de vill och fritt från påverkan. Och för mig som kultur- och demokratiminister är det självklart att vara med på utdelningen, säger Amanda Lind.

Tom stol

Prisutdelningen äger rum klockan 18 på fredagen. En tom stol ska symbolisera den fängslade författaren Gui Minhai, som själv inte kan ta emot sitt pris.

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker inte heller att Kina har med regeringens engagemang vid prisceremonin att göra.

– Han borde låta bli att ha synpunkter på det, säger han.

TT: Varför?

– I Sverige står vi upp för yttrandefrihet och en svensk regering gör vad den vill oavsett vad den kinesiske ambassadören tycker om den saken, säger Kristersson.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni håller med.

– Jag ser inte att Kinas politik ska bestämma vem som delar ut priset, säger hon.

– När ett land reagerar mot att någon får pris för att den har yttranderätt och rätt till sina åsikter, så visar det bara att det är problem i Kina, att Kina konsekvent förtrycker de mänskliga rättigheterna.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Kinas ambassad hotar Sveriges regering

ÄMNEN I ARTIKELN

Gui Minhai

Amanda Lind

Kina

Sverige