Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

Ensamma albatrossen Rob har hittat en hona – efter 10 års sökande

Publicerad 2019-11-04

Kungsalbatrossen Rob tillhör en utrotningshotad art av fåglar.

Under tio år har Rob sökt en partner, och flera forskare har till och med övervägt att lägga ut hans profil på Tinder för att hjälpa fågeln.

Men nu har han äntligen hittat en hona som han håller kär, skriver The Guardian.

På Otagohalvön på Nya Zeelands sydostkust finns den enda framavlade kolonin av kungsalbatrosser. Rob, som är en 35 år gammal hane, är en av fåglarna som tillhör kolonin.

Men kungsalbatrosskolonin består av endast 200 fåglar, och flera av dem är upptagna, något som lett till att Rob haft problem att hitta en partner. Han har haft fyra partners men de har dött eller lämnat honom, något som oroat forskarna säger Hoani Langsbury på stiftelsen till The Guardian.

– Se på honom, inte mycket skiljer honom från de andra fåglarna, men vi ser det inte ur en fågels ögon. Kanske sjunger han inte helt rätt och ingen gillar det, säger han till tidningen.

New Zeeland Department of Conservation

”Har de tur träffar de någon redan första året”

Rob har ofta varit först tillbaka till kolonin under häckningssäsong i hopp om att finna en partner. Men trots sina försök han förblivit ensam de senaste tio åren.

I teamet som arbetar med fågelkolonin har Robs oförmåga att hitta en partner bidragit till närmre studier. Någon föreslog även att de skulle skapa en dejting-profil på Tinder till Rob skriver tidningen.

Det kan ta lång tid innan en kungsalbatross träffar en partner. Och när fågelparen väl har mötts uppvaktar de sedan varandra i tre, fyra år innan de lägger ägg och bildar familj.

– Har de tur träffar de någon redan första året. Har de inte det kommer de tillbaka nästa år och försöker igen, säger Hoani Langsbury.

Och skam den som ger sig. För nu verkar det som att Rob hittat en hona att dela sin tillvaro med – ett glädjande besked både för arten och för Rob så klart.

Följ ämnen i artikeln