Senaste nytt om coronaviruset

Alla nyheter om coronavirusets spridning i Sverige och världen Så skyddar du dig Så smittar corona

Uppdaterad 2022-06-02 | Publicerad 2020-01-24

Vi kommer nu att trappa ner vår bevakning av coronapandemin, eftersom nyhetsläget inte längre är lika intensivt.

Denna liverapportering finns kvar, men uppdateras inte lika ofta som förut.

 • Fastnålat inlägg

  Coronapandemin är över

  5 maj 2023
  Linnea Digerstedt

  Tre år efter att pandemin var ett faktum meddelar nu WHO att covid-19 inte längre är en global hälsokris.

  – Det är med stor hoppfullhet som jag förklarar att covid-19 inte längre utgör ett internationellt hälsonödläge, säger Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  WHO-chefen poängterade dock att viruset fortfarande sprids och skördar dödsoffer.

  Aftonbladets Nivette Dawod började i januari 2020 att liverapportera om viruset.

  ”Jag har rapporterat från stora nyhetshändelser i många år. Krig, konflikter, naturkatastrofer och viktiga val. Men sällan har något känts så viktigt och så ärofyllt som att få leda liverapporteringen under coronapandemin”.

  Läs hela Nivette Dawods text här.

 • Linnea Digerstedt
  5 maj 2023

  Nära sju miljoner dödsfall kopplat till covid-19 har rapporterats till WHO – men mörkertalet tros vara stort. Den verkliga dödssiffran bedöms vara över 20 miljoner.

 • Amanda Hällsten
  12 maj 2022

  Europa har nu passerat mer än två miljoner coronadödsfall, rapporterar AFP med hänvisning till WHO.

 • Amanda Hällsten
  10 maj 2022

  Katedralen Washington National Cathedral i USA:s huvudstad ringde sina klockor 1 000 gånger på måndagen. Varje klockslag representerade 1 000 liv som förlorats till covid-19 i USA.

  – I dag har vi nått en tragisk milstolpe i vårt land. En miljon människor har avlidit som en följd av covid-19, sade katedralens domprost Randolph Marshall Hollerith innan klockorna slutade ringa.

  USA har de senaste veckorna sett en uppgång i antalet nya smittofall. Antalet döda med koppling till pandemin har dock sjunkit de senaste månaderna.

  Katedralens klockor har tidigare ringt när olika symboliska milstolpar nåtts under pandemin, bland annat i september 2020 när landet nådde 200 000 dödsfall. (TT)

 • Carl Ageman
  15 mars 2022

  5 280 nya fall av covid-19 har rapporterats  från Kina. Det är det högsta dagliga antalet smittade sen pandemin började, uppger AFP. Elva städer har satts i ”lockdown” vilket innebär att 30 miljoner människor isoleras. Värst drabbad är provinsen Jilin, i nordöstra Kina.

  Även Shanghai har spärrat av vissa områden av staden i ett led av landets nolltolerans mot spridningen av covid-19.Så gör du för att bromsa smittspridningen

 • VACCINERA DIG
  Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19.
  Läs mer här
 • OM DU INTE ÄR VACCINERAD
  Du som är vuxen och inte är vaccinerad bör vara extra noga för att skydda dig själv och andra mot att smittas.
  Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vuxna som ännu inte vaccinerat sig tar särskild hänsyn till personer i riskgrupp och de som är över 70 år, genom att hålla avstånd till andra, undvika onödig trängsel och platser där trängsel ofta uppstår som till exempel konserter, nattklubbar och större fester.
 • STANNA HEMMA och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk och har symtom som kan vara covid-19. Gäller både vuxna och barn. Om du bor tillsammans med någon som har covid-19 behöver du inte stanna hemma, om du själv är frisk. Men var uppmärksam på om du blir sjuk och har symtom på covid-19 och stanna i så fall hemma. Bara om du arbetar inom vård och äldreomsorg rekommenderas att du testar dig för covid-19.
  Läs mer här.