Polisen teori: Så hamnade pojkarna i männens våld på kyrkogården

Utsattes för tio timmar lång tortyrnatt

Uppdaterad 2020-08-26 | Publicerad 2020-08-25

Gärningsmännen ska ha tagit kontakt med pojkarna för att försöka starta bråk.

Det är en av polisens teorier till hur den nästan tio timmar långa tortyrmisshandeln på kyrkogården inleddes, enligt uppgift till Aftonbladet.

– Jag går inte in på några detaljer om vad som hänt, säger åklagare Anders Tordai.

Åklagare Anders Tordai begärde på tisdagen de två män som greps på Norra begravningsplatsen i Solna häktade. Männen är 18 och 21 år gamla.

På eftermiddagen beslutade rätten att den äldre av de två ska vara fortsatt frihetsberövad.

– Han förnekar brott och i övrigt har jag inga kommentarer, säger 21-åringens försvarare Ersin Aziman.

Häktningsförhandlingen mot 18-åringen hålls under onsdagen.

Männen är misstänkta för människorov, grov misshandel, grovt rån och våldtäkt.

Två pojkar hölls fångna på en kyrkogård i Solna under natten till söndag.

Greps på kyrkogård

Åklagare Anders Tordai vill inte utveckla gärningarna:

– Det är de rubriceringar som är aktuella, man får själv fundera på vad det kan innebära. Jag går inte in på några detaljer om vad som hänt, det är ungefär vad jag har sagt och kommer säga.

Männen greps efter att de två pojkarna, som då varit i deras i våld i nästan tio timmar, lyckats få kontakt med en förbipasserande som slog larm till polisen.

När patruller kom till platsen greps de misstänkta gärningsmännen när de ska ha försökt fly längs en smal gång på kyrkogården.

De misstänkta männen är sedan tidigare kända av polis och sociala myndigheter. De har bland annat dömts för stöld, ringa narkotikabrott och olovlig körning.

En av dem har i närtid dömts till fängelse för mordbrand, sedan han tillsammans med andra personer kastat molotovcocktails och orsakat miljonskador på andras egendom.

Förutom kriminalitet har åtminstone en av gärningsmännen en lång historia av psykisk ohälsa och LVU-placeringar. Det aggressiva beteendet debuterade redan i skolåldern. Han har sedan dess figurerat i olika utredningar gällande rån och hot, riktat mot yngre elever.

Åklagaren förtegen om mötet

Men hur de två pojkarna, som är omyndiga, ska ha kommit i kontakt med 18- och 21-åringen på lördagskvällen vill inte Anders Tordai gå in på.

– Med tanke på de inblandade och deras personliga integritet är det inte läge att att prata om hur de känner varandra, om de känner varandra, säger åklagaren.

Han säger att det utdragna förloppet ska ha inletts strax före midnatt. I häktningsframställan är tiden för brott satt till mellan klockan 23 på lördagskvällen fram till 08.39 på söndagsmorgonen.

– Det har inletts precis i anslutning till begravningsplatsen, säger Anders Tordai.

Enligt Aftonbladets uppgifter är en av polisens teorier att de båda misstänkta männen ska ha tagit kontakt med pojkarna. Och att syftet med det kan ha varit att starta bråk.

Sedan hölls de två pojkarna i männens våld i närmare tio timmar.

På söndagskvällen arbetade polisen fortsatt på platsen.