Åtalad för militär kartläggning: “Svampställe och lingonplats”

Publicerad 2019-08-06

En 41-årig man har åtalats för att under flera år ha dokumenterat ett stort antal hemliga militära anläggningar.

I utredningen finns uppgifter om “svampställen” och “lingonplatser”, som misstänks vara hemliga kodord.

“Det kan vara hus, det kan vara någon antenn kanske”, säger mannen då han pressas i förhör.

Från 2013 till 2017 misstänks den nu 41-årige mannen, bosatt i Göteborg, ha kartlagt ett stort antal hemliga militära anläggningar i Sverige.

– Jag menar att han systematiskt kartlagt 36 skyddsobjekt. Det handlar om objekt som är av stor betydelse för rikets försvar. Anläggningarna har även ett samband, säger åklagare Mats Ljungqvist.

Mannen ska själv ha befunnits sig på skyddsobjekten, och vid vissa tillfällen även tagit fotografier. Polisen slog till mot mannen i december 2017, och beslagtog ett stort material.

Mannen: En hobby som rann iväg

I förhör konfronterades mannen med uppgifter om bland annat “svampställen” och ”lingonplatser”.

Mannen svarar att “han inte vet” vad det betyder och att det kan vara “någon ironisk mening”. Men då förhörsledaren pressar mannen om att det inte handlar om svampar utan något annat, svarar mannen att “det kan vara hus, det kan vara någon antenn kanske”.

Åklagaren vill inte kommentera uppgifterna innan rättegången. 41-åringen har även berättat att kartläggningen bara var “en hobby, som rann iväg”.

– Vi funderade inledningsvis på om det här kunde ha med främmande makt att göra, och om det kunde ligga något uppdrag i botten. Han har berättat att skälet till kartläggningen är ett starkt intresse för militära anläggningar, och vi har inte hittat något annat motiv, säger Mats Ljungqvist.

”Skulle medföra men för Sveriges säkerhet”

Åklagaren anser dock att det handlar om mycket allvarlig brottslighet, och skriver i åtalet att “ett uppenbarande av uppgifterna till främmande makt skulle medföra men för Sveriges säkerhet”.

Åklagaren berättar vidare att fler förundersökningar pågår, riktade mot samma miljö.

– Miljön består av män som har ett starkt intresse för den här typen av anläggningar och frågor. Det diskuteras i olika forum och man bidrar med material. Men det är ingen oförarglig verksamhet – man vidtar åtgärder för att dölja sina identiteter, några samlar in oerhört känslig information och det finns risk att främmande makt tar sig in på de här forumen.

I åtalet finns beskrivet hur 41-åringen “befordrat hemliga uppgifter” om två hemliga anläggningar.

– Jag vill inte gå in på det. Man kan konstatera att material spridits till en annan person, säger Mats Ljungqvist.

Polisen: Vad ska vi tro då tycker du?

I utredningen framgår att material har beslagtagits hemma hos en annan person, vilket 41-åringen konfronteras med i förhör med Säpo.

Polisen: Så nu undrar jag, hur kan han ha dina bilder?

Mannen: Mina bilder?

Polisen: Hemma hos sig.

Mannen: Ja, det kan jag tyvärr inte svara på.

Polisen: Nej, vad synd. Vad ska vi tro då tycker du?

Mannen: Jag, det kan jag tyvärr (ohörbart).

Aftonbladet har sökt mannens advokat.

Följ ämnen i artikeln