Meteorregn i natt – kan bli flera stjärnfall i minuten

Uppdaterad 2019-08-12 | Publicerad 2019-08-11

Natten till måndag väntas ovanligt många stjärnfall synas på himmelen. Det är det årliga meteorregnet Perseiderna som inträffar runt den 12 augusti.

– Ett tränat öga kommer kunna se flera i minuten, säger Asta Pellinen Wannberg, professor i rymdfysik i Umeå.

Varje år under augusti månad inträffar ett meteorregn så kallat Perseiderna och just nätterna fram till tisdagen väntas den nå maximum. Det innebär att ovanligt många stjärnfall kan ses på natthimlen.

– Perseiderna heter det eftersom meteorerna verkar komma från området kring stjärnbilden Perseus, säger Asta Pellinen Wannberg, professor i rymdfysik i Umeå.

Bästa chanserna för att se stjärnfall kommer att vara inpå morgontimmarna, när det är som mörkast och om vädret inte ställer till det med moln, enligt Asta Pellinen Wannberg.

Meteorregn sett från Ayutthaya, Thailand 2009.

– Ett tränat öga kommer då kunna se upp till hundra stycken i timmen men oavsett så kommer de flesta kunna någon enstaka om vädret tillåter och det är ju också mysigt, säger hon.

Varma kvällar

Men frukta inte, för den som missar nattens meteorregn så kommer den att pågå i flera nätter. Om än i mindre skala.

– Det började egentligen redan i juli och kommer att fortsätta i ungefär två veckor till. Men det är i natt och antagligen främst natten till tisdagen som man kommer kunna se flest, säger Asta Pellinen Wannberg.

Anledningen till att det är ovanligt många stjärnfall nätterna mellan söndag och tisdag är för att jorden hamnar i ett läge där det finns som mest meteorstoft som i våra ögon blir till hundratals stjärnfall i timmen.

– Perseiderna blir extra mysigt för att det sker när det fortfarande är varmt och behagligt ute. Nu när ni har påmint mig jag ska nog också gå ut och titta i kväll, säger Asta Pellinen Wannberg.

Följ ämnen i artikeln