Omstritt beslut om omval i Falun

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Joakim Goksör/TT
Nu är det in i kaklet som gäller en gång till, enligt Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet
Foto: Joakim Goksör/TT
"Rikspolitiken sköts på riksplan, kommunpolitiken på det kommunala planet", säger Camilla Sparring (C), ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, om sannolikheten för att Alliansens kris på riksnivå skulle påverka situationen för partierna lokalt.
Foto: Joakim Goksör/TT
"Det här andra chansen för oss", säger Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) om söndagens omval i Falun.
Foto: Ulf Palm/TT
Kommunjuristen Ellen Gräfnings, valsomordnare, räknar med att valdeltagandet i omvalet blir betydligt lägre än i det ordinarie valet i september i fjol.

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

– Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

Hade kunnat ge en annan balans

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

– Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

– Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

"Det här är ju en jätteapparat"

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

– Det här är ju en jätteapparat, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

– Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna, säger Sparring.

Hoppas göra upp med C

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

– Det här är andra chansen för oss, så är det, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

– Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag, säger han.

Publicerad: