Nu har hon slutat styra

Drottning Elizabeth, 92, lovar att släppa ratten

Uppdaterad 2019-04-07 | Publicerad 2019-04-01

Det är kört nu.

Även för en drottning.

Åtminstone på allmänna vägar.

Brittiska drottning Elizabeth, 92, har lovat att inte sätta sig bakom ratten – åtminstone inte på några allmänna vägar.

Detta trots att hon enligt källor älskar att köra de otaliga bilarna i hennes ägo. Att drottningen nu ger upp körningen kommer näppeligen utan någon fajt.

Beskedet kommer bara ett par månader efter att hennes make prins Philip, 97, krockade den 17 januari nära Sandringham i Norfolk. Kollisionen var så våldsam att två kvinnor skadades. Han misstänks ha blivit bländad av lågstående sol. En vecka senare meddelade prinsen att han lyft foten från gasen för gott, skriver Daily Mail.

Skippade bälte

Någon dag senare sågs drottningen komma körande utanför Sandringham – utan säkerhetsbälte.

Nu har hennes säkerhetsteam gett henne rådet att sluta köra. Ett råd hon alltså ser ut att följa.

Flera kända personer vittnar om drottningens färdigheter bakom ratten. Den saudiarabiske kronprinsen Abdullah erbjöds 1998 en rundvisning på egendomarna av drottningen själv.

– Abdhullah var inte van att bli körd av en kvinna – som dessutom är drottning, skriver sir Sherard Cowper-Coles, tidigare ambassadör i Saudiarabien, i sina memoarer.

Kronprinsen bad sin tolk att försöka få drottningen att förstå att hon skulle sakta ner farten och koncentrera sig på vägen.

Drottningen: Sitt var du vill

Det förra presidentparet Barack och Michelle Obama har också åkt med drottningen. I sina memoarer skriver Michelle att paret innan sitt besök i Storbritannien fått noga föreskrifter om hur de skulle uppföra sig i varje situation, skriver Sunday Express.

– Jag skulle sitta i fram med prins Philip som skulle köra och Barack skulle sitta i baksätet med drottningen.

Men i stället vinkade drottning Elizabeth till Michelle att sätta sig i baksätet tillsammans med henne.

– Jag stelnade till och försökte komma ihåg om någon förberett mig för det här scenariot – om det var artigare att göra som hon sa eller att insistera att Barack skulle ta sin rättmätiga plats bredvid henne, skriver Michelle Obama.

– Gav de dig några regler om detta? Det är strunt. Sitt var du vill, sa drottningen då och viftade med sin hand.

Behöver inte körkort

Drottningen är den enda personen i Storbritannien som har tillstånd att köra bil utan att ha något körkort. Men nu lämnar hon över ratten till en privatchaufför.

Om knappt en månad, 21 april, fyller drottningen 93 år. Hon har suttit på tronen i 67 år.