Coronapandemin

Så sköt dödstalen i höjden på äldreboendena

Aftonbladet har kartlagt närmare 1 000 boenden

Av: 

Mattias Sandberg

Richard Aschberg

NYHETER

Sverige hade under flera dagar haft de högsta dödstalen per capita i världen i covid-19.

Aftonbladet har kartlagt dödligheten på närmare 1 000 äldreboenden.

På en rad ställen har antalet döda stigit med flera hundra procent under våren - jämfört med samma period förra året.

Coronaviruset har slagit hårt mot landets äldreboenden - där dödstalen i många fall skjutit i höjden.

Aftonbladet har kontaktat samtliga kommuner och begärt ut uppgifter om dödstalen för äldreboendena för våren 2019 och våren 2020.

Kartlagt 1 000 boenden

Flera kommuner har vägrat att lämna ut uppgifter om dödstalen. Andra har inte lyckats ta fram uppgifterna. Men totalt har kommunerna lämnat ut uppgifter om närmare 1 000 äldreboenden runt om i landet.

1000 äldreboenden har kartlagts av Aftonbladet.

  • Flera boenden sticker ut med allt från fördubblade dödstal – till upp till 14 gånger så många döda.
  • Bland alla boendena i Aftonbladets undersökning har det varit en överdödlighet på närmare 22 procent i år jämfört med förra året.
  • Men många kommuner som som haft stor smittspridning på äldreboenden har inte lämnat ut uppgifter - så överdödligheten är sannolikt högre, vilket också visats i en kartläggning från SVT.

”Blev överrumplade”

I Tyresö kommun registrerades noll dödsfall på fyra äldreboenden under våren 2019 – i år var siffran 18 avlidna.

– När det började här i mars, det är klart att vi hade bekymmer dels med skyddsutrustning och dels med att vi blev överrumplade över hela den här covid-pandemin. Den tog oss lite på sängen då, säger kommunens förvaltningschef John Henriksson.

– Det är klart att det kom in smitta på boendena i början, så var det ju.

Hur många på äldreboenden har dött med covid-19?

– Det kan jag inte svara på. Vi för inte sådan statistik, det är läkarna som gör detta genom att registrera dödsfallen i det som kallas palliativregistret.

40 avlidna

Berggården i Piteå ökade antalet avlidna med 32 personer – från 8 till 40 äldre, enligt kommunen.

I en artikel från slutet av mars i Piteå tidning var anhöriga oroliga över sjukdomsfall på boendet, men kommunens avdelningschef för vård- och omsorgsboende avfärdade att det skulle handla om covid-19:

– Men vi har ingen bekräftad spridning av corona och ingen testad i dagsläget. Vi har ju influensor överallt i samhället den här tiden. Jag känner till ryktet, men det är så långt vi vet felaktigt, sa hon till tidningen.

På en rad ställen har antalet döda stigit med flera hundra procent under våren - jämfört med samma period förra året.

Vill inte kommentera

Chefen vill i dag inte kommentera uttalandet utan hänvisar till kommunens socialchef Fredrik Sjömark:

– Vi uttalar oss egentligen inte om smitta kopplade till särskilda boenden. Vi är en lite för liten kommun för att göra det, säger han.

Hur många av dem som har varit smittade på äldreboenden har avlidit?

– Det är frågor som jag egentligen inte vill kommentera. Vi har 15 konstaterade fall som har smittats inom vår verksamhet inom Piteå kommun och en stor del av dom har tillfriskna

I Borlänge har ett antal äldreboenden drabbats hårt - bland annat Kungsljuset, där 14 personer avled i år jämfört med två under samma period förra året.

”Kom snabbt in”

Anna Andersson, sektorchef i kommunen, förklarar:

– Vi i Borlänge kom snabbt in i den här covid-pandemin. De första som blev sjuka på våra äldreboenden borde ha blivit det i början på mars utifrån hur det har utvecklats.

Tycker du att det hade funnits något man kunnat göra annorlunda?

– Dels kommer vi göra en revision och titta på hela vår stabsarbete. Sedan har vår medicinskt ansvariga sjuksköterska inlett en utredning och tittar på hur det ser ut hos oss kring patientsäkerheten. Om hon gör bedömningen att det ska Lex Maria-anmälas så kommer det också anmälas.

Från en till 14 avlidna

På äldreboendet Slottsovalen, som drivs av Vardaga i Värmdö kommun, avled en person under våren 2019 - i år är den siffran 14 äldre, enligt kommunen.

När Aftonbladet kontaktar boendet vill verksamhetschefen Ulrika Arousell inte svara på frågor över telefon.

Efter att fått flera frågor på mejl väljer hon att inte svara på varje enskild fråga, utan skriver bland annat att:

“Jag kan bekräfta att vi haft fall med covid-19 på boendet, vilket vi också har informerat samtliga anhöriga och medarbetare om. Med hänsyn till omsorgstagarnas integritet kan jag inte gå in på några detaljer”.

Ulrika Arousell understryker att boendet var tidiga med att införa besöksförbud och att de följt myndigheternas anvisningar.

Äldreboendet Djurgården i Eskilstuna.

Stor ökning

Djurgården, ett av Eskilstunas äldsta äldreboenden, har också drabbats hårt under corona-pandemin. Aftonbladets kartläggning visar att 29 äldre har avlidit under våren - nästan en sexdubbling mot året innan - då fem personer gick bort.

– Här har vi uppenbarligen misslyckats, säger Johan Lindström, förvaltningschef i kommunen.

Johan Lindström, förvaltningschef i Eskilstuna kommun.

83 avlidna

Järfälla kommun lämnar inte heller ut siffror per boenden, men antalet avlidna har ökat från 29 till 83 äldre.

– Det är ungefär ett femtiotal fler under den här perioden som har avlidit, men alla har inte avlidit av covid-19, säger Anneli Lagerberg, avdelningschef för äldre och funktionshinder.

Finns det något du tycker att man kunde gjort annorlunda?

– Det har kommit ut väldigt mycket information från regionen och de olika myndigheterna, som ofta har förändrats utifrån nya rekommendationer. För oss har det varit en stor utmaning att få ut rätt information till både äldreboenden och hemtjänsten. Jag tänker att det hade det underlättat för oss om informationen hade samordnats av de olika parterna från början.

Kunde införts tidigare

På boendet Lantmannavägen 102 i Trollhättan avled 11 personer under 2020, året innan var det en person.

Kommunen vill inte kommentera dödsfall eller orsak.

På frågan om vad som hade kunnat göras annorlunda skriver kommunen i en kommentar.

“Sedan en tid tillbaka används visir i allt vårdnära arbete i Trollhättan. Efter att kunskap framkommit att personal kan smitta även utan att uppfatta symptom så kunde införandet av visir i allt vårdnära arbete ha införts ännu tidigare”.

”Tappar livslusten”

Samtidigt är inte covid-19 förklaringen till ökningen på alla äldreboenden.

Katarina Widell, vård- och omsorgschef i Gullspång, har fått se en sexdubbling av antalet döda på äldreboenden i år, från två till 12.

Men ingen av dem har avlidit i covid-19.

Widell konstaterar att det kan finnas andra faktorer som kan spela in just den här våren.

– Vi har väldigt många äldre i vår kommun. Flera av dem som har avlidit är närmare 100 år, då kanske det inte är så konstigt egentligen.

– Och sedan i år, kanske det kan ha påverkat den här isoleringen, den sociala distanseringen, att man tappar livslusten när man inte får besök från sina anhöriga och det inte är så mycket aktiviteter.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

PODD Därför slår coronaviruset hårt mot äldrevården

En central del av den svenska coronastrategin handlade om att skydda de sköra och de äldre. Trots det har smittan tagit sig in på många äldreboenden. I det här avsnittet diskuterar vi vad som gick snett, om situationen ser likadan ut i närliggande länder och vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Kommuner hemlighåller dödstal på äldreboenden

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Äldrevård

Gullspång

Hemtjänst

Piteå

Värmdö