Västervik

Jennie sköts ihjäl – pojkvännen fick sex års fängelse

Mamman: Straffet är en skymf mot Jennie

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

24-åriga Jennie Tholander dödades med ett skott i huvudet. Pojkvännen som höll i pistolen hävdar att det var en olycka och frias för mord.

Jennies mamma, Gunilla Tholander är mycket besviken över domen och har nu överklagat.

– Det var en avrättning. Hon träffades mitt i pannan, säger Gunilla Tholander.

Den 8 oktober 2019 sköts 24-åriga småbarnsmamman Jennie Tholander i Västervik ihjäl av sin pojkvän. Skjutningen inträffade i pojkvännens sovrum och skottet som träffade Jennie rakt i pannan.

Den 23-årige pojkvännen har i polisförhör sagt att det var en olyckshändelse och att han bara skulle kontrollera om vapnet var säkrat.

Åklagaren yrkade på livstid för mord men mannen döms till sex år och fyra månader för grovt vållande till annans död samt grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Jennie Tholander sköts ihjäl när hon var 24 år gammal. Pojkvännen dömdes för grovt vållande till annans död och fick fängelse i sex år och fyra månader.

Jennie Tholander sköts ihjäl när hon var 24 år gammal. Pojkvännen dömdes för grovt vållande till annans död och fick fängelse i sex år och fyra månader.

Foto: Foto: Privat

”Löjligt med sex år och fyra månader”

Tingsrätten i Kalmar menar att det inte har gått att bevisa att det rör sig om mord. Rätten har också tagit fasta på att mannen verkar ledsen att Jennie skjutits – i larmsamtalet till 112 hörs hur han gråter, skriker och ber dem skynda sig. Samt att gärningen ägde rum i pojkvännens mammas lägenhet. Det menar tingsrätten är en omständighet som pekar på att dådet inte var planerat.

– Det är löjligt med sex år och fyra månader. Jenny blir ju borta en hel livstid och deras son blir utan sin mamma hela sitt liv, säger Gunilla Tholander, Jennies mamma om domen.

Gunilla minns dagen när Jennie dog tydligt. Hon arbetar på en handelsträdgård och var sysselsatt med att rensa blommor. Gunilla satt mitt i trädgården när tre poliser kommer gående mot henne.

– De sa ”Vi kommer med en tråkig händelse. Det är din dotter – hon är skjuten”.

Gunilla chockas av orden. Den första tanken är att dotterns pojkvän har gjort det. Hon minns att hon direkt frågade poliserna hur det gått till.

– Jag frågade om han hade skjutit henne i huvudet. Det var det jag misstänkte.

Var stundtals hotfull

Pojkvännen och Jennie träffas redan när de är 14 respektive 15 år gamla. Relationen är stormig. Hårda ord kan flyga mellan båda parter. Men enligt Gunilla – som haft paret boende hos sig i 7 år – är det pojkvännen som styr.

– Hon har inte fått träffa sina vänner själv och hon har inte fått klä sig hur hon vill, säger Gunilla Tholander.

Pojkvännen ska stundtals ha varit hotfull. Enligt Gunilla brukade han forma handen som en pistol och rikta den mot Jennie när han var arg.

– Han brukade ta långfingret och pekfingret och peka mot henne och säga ”POFF!”.

Jennie träffade pojkvännen när hon var i tonåren. Hon blev gravid under 2017 och födde en son.

Foto: PRIVAT

En dag ska pojkvännen ha kastat en bilbarnstol mot Jennie. Stolen träffar nästan deras son. Då bestämmer sig Jennie för att fly och ansöker om skyddat boende.

Pojkvännen anser att Jennie har kidnappat deras son och har svår att förstå varför socialen lägger sig i.

Enligt socialtjänstens utredning av paret är pojkvännen kontrollerande. De har tidigare haft svårt att få till ett enskilt samtal med Jennie – då pojkvännen lagt beslag på hennes mobiltelefon. Socialtjänsten skriver att:

”Utredarna uppfattar X som kontrollerande och han har en aggressiv och ifrågasättande attityd ...”

”Avslitna hårstrån”

När Jennie kommer till boendet sommaren 2018 är hon rädd och nedstämd. Personal beskriver att hon är orolig för vad pojkvännen och hans nätverk kan göra. Samtidigt brottas hon med tankar om att sonen borde få träffa sin pappa.

Efter cirka ett år på boendet mår Jennie bättre. Hon uttrycker att hon inte vill ha en relation med pojkvännen men är mån om att han ska få träffa sin son.

Trots varningar från omgivningen börjar paret umgås igen. Men relationen fungerar inte.

Den 6 oktober 2019 gör Jennie klart för pojkvännen att det är slut för gott. Två dagar senare skjuts hon ihjäl.

Jennies mamma Gunilla är mycket besviken över att tingsrätten inte dömde mannen för mord. Med hjälp av sin advokat har hon överklagat domen till hovrätten.

Gunilla menar att det finns många frågetecken i utredningen. Bland annat att pojkvännen hävdar att det inte var något bråk innan skottet. Men en del bevis pekar, enligt henne, på det motsatta. En granne ska ha hört flera dunsar från lägenheten. Dessutom hade Jennie andra skador i ansiktet och på armen samt hade blivit av med hår.

– Det fanns ett hundratal avslitna hårstrån som hade lossnat från huvudsvålen. Det kan pojkvännen inte förklara, säger Gunilla Tholander.

Hon menar att det rör sig om en regelrätt avrättning och tycker att straffet borde blivit betydligt längre.

– En man som sköt en advokat i magen fick 14 års fängelse. Och då överlevde advokaten. Det känns som diskriminering mot kvinnor.

Jennie och pojkvännen hade en hund. Enligt mamma Gunilla Tholander hände det att pojkvännen tog tiden på hundpromenaderna. Om Jennie var ute länge ska han ha blivit upprörd.

Foto: Foto: Privat

”Borde rubriceras som mord”

Gunillas advokat, Elisabeth Aronsson, tror på en ändring av domen.

– Jag anser att tingsrätten mot bakgrund av samtliga omständigheter – flera mycket besvärande för gärningsmannen – gjort en felaktig bevisvärdering. Det är ställt bortom rimligt tvivel att han gjort sig skyldig till mord, säger hon.

Även åklagare Linda Caneus är missnöjd med tingsrättens dom. Hon har lämnat in en överklagan.

– Jag menar att det borde rubriceras som mord istället för grovt vållande till annans död. Det finns utrymme för att döma på ett annat sätt än vad tingsrätten har gjort, säger Linda Caneus.

Fredrik Liljeblad, mannens advokat, säger till Aftonbladet att hans klient vill se ett kortare fängelsestraff. Därför har även han lämnat in en överklagan.

– Vi vill pröva om vapenbrottet ska bedömas som grovt eller av normalgraden. Samt att hovrätten prövar fängelsestraffet, säger Fredrik Liljeblad.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Västervik

Våldsbrott

Vapenbrott

Kalmar tingsrätt