Duda: "Förbjud hbtq-adoptioner i grundlagen"

Av: TT

Publicerad:
Polens president Andrzej Duda under valrörelsen i juni. Arkivbild.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Polens president Andrzej Duda under valrörelsen i juni. Arkivbild.

Polens president Andrzej Duda vill att det uttryckligen står i landets författning att personer av samma kön inte tillåts att adoptera barn.

Presidenten avser därför på måndag att föreslå ett författningstillägg i frågan.

Konservative Andrzej Duda kampanjar nu inför för den andra valomgången i det polska presidentvalet den 12 juli. Han är allierad med det styrande nationalistpartiet PIS, och fick nästan 44 procent av första omgången i slutet av juni. I den andra valomgången möter han Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski, från mittenpartiet PO och som fick drygt 30 procent av rösterna i första omgången.

– I den polska grundlagen bör det uttryckligen stå att alla som har en relation med en person av samma kön är förbjudna att adoptera barn, sade Duda på ett kampanjmöte i den sydliga staden Szczawno-Zdrój på lördagen.

Utspelet från den polske presidenten det senaste som rör hbtq-personer. Inför första valomgången liknande han "hbtq-ideologin" vid kommunismen.

Men även Dudas politiske rival Trzaskowski, förklarade på lördagen att han var emot att gaypersoner skulle få adoptera barn.

– Jag tror att det är inställningen hos de flesta partier. I detta fall håller jag med presidenten, sade han på ett valmöte i Kalisz i centrala Polen.

Trzaskowski räknas ändå var den mest hbtq-vänlige kandidaten. Han har tidigare sagt att han är positivt inställd till en partnerskapslag mellan personer av samma kön.

Polen har beskrivits som Europas mest homofobiska land. Enligt en opinionsundersökning som genomfördes 2019 anser endast nio procent av befolkningen att gaypar ska ha rätt att adoptera barn. I samma undersökning sade 29 procent att de kunde tänka sig att personer av samma kön skulle få gifta sig med varandra.

Publicerad: