Ål

88-årig död ål fick vattnet att smaka illa

Av: 

TT

Den så kallade Branteviksålen uppges ha blivit över 150 år gammal. Här undersöks den av länsstyrelsens expert. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

NYHETER

Vattnet från familjen Björgviks brunn i Urshult började både smaka och lukta illa, så en rörmokare tillkallades. Efter lite undersökningar visade det sig att förklaringen var en gammal ål som låg död i brunnen, rapporterar P4 Kronoberg.

– Vi blev jätteförvånade, vi hade inte ens anat att det fanns en ål i brunnen, trots att vi faktiskt tömt den på vatten några gånger, berättar Linn Björgvik för radion.

På Statens lantbruksuniversitet (SLU) kunde man med hjälp av ålens så kallade hörselstenar ta reda på att den var minst 88 år gammal.

– Då kollar de på årsringar, precis som på ett träd. De första fem åren har det varit glest mellan ringarna och god tillgång på mat, sen blev det tätare och de sista kunde de knappt räkna. De beräknade att den var minst 88 år gammal, troligen ännu äldre, säger Linn Björgvik.

För några år sedan dog den så kallade Branteviksålen i Skåne. Den ålen, som också bodde i en brunn, spekulerades ha blivit över 150 år gammal.

Förr i tiden släpptes ålar ner i brunnarna för att rensa dem.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Tre månaders ålfiskestopp i vinter

ÄMNEN I ARTIKELN

Ål

Kronoberg

Djur & natur

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet