Nepal utvisar utländska coronademonstranter

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Katmandu-bor protesterar mot Nepals hantering av coronautbrottet i landet. Demonstranterna har tidigare mötts av vattenkanoner.
Foto: Niranjan Shrestha/AP/TT
Katmandu-bor protesterar mot Nepals hantering av coronautbrottet i landet. Demonstranterna har tidigare mötts av vattenkanoner.

NYHETER

Fem utländska medborgare från Australien, Kina respektive USA utvisas från Nepal och förbjuds att återvända till landet de närmaste två åren. De döms även till böter.

De fem greps under en fredlig demonstration i Katmandu som lockade hundratals människor på lördagen. Även en norsk kvinna greps, men undkom utvisning då hon är gift med en nepales.

Enligt Nepals immigrationsdepartement är turister förbjudna att delta i politiska uppslutningar.

Demonstranterna, som trotsade Nepals virusrestriktioner när de tog sig ut på gatorna, protesterade mot regeringens hantering av landets coronautbrott. De kräver mer provtagning, karantänfaciliteter för återvändande migrantarbetare och en större transparens från regeringen.

Landets ledning har även anklagats för korruption i samband med inköp av sjukvårds- och provtagningsutrustning.

Nepal har hittills rapporterat 6 591 bekräftade fall av covid-19. 19 personer har dött. Landet införde en total nedstängning i mars, men har sedan dess delvis lättat på restriktionerna.

Publicerad:

LÄS VIDARE