Sänkt straff för föräldrar till undernärd

Av:  TT

Hovrätten sänker straffet för ett föräldrapar som inte gav sitt barn tillräcklig kost. Arkivbild.
Hovrätten sänker straffet för ett föräldrapar som inte gav sitt barn tillräcklig kost. Arkivbild.

Hovrätten sänker straffet för ett föräldrapar som gav sin lilla dotter otillräcklig vegansk kost, så att hon blev gravt undernärd. Båda får nu villkorlig dom för grovt vållande av kroppsskada.

Föräldrarna ville inte barnet illa, framhåller hovrätten.

Den då 18 månader gamla flickan var så undernärd att hon var bara timmar ifrån döden, när hon kom in till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg med magsjuka i februari.

Föräldraparet levde som nomader, och flickan hade inte registrerats hos svenska myndigheter. Hon levde på vegansk kost, huvudsakligen bröstmjölk som kompletterats av brunt ris och potatis. Flickan omhändertogs redan på akuten och placerades i ett jourhem. Hon har nu återhämtat sig.

Åklagaren har yrkat på att föräldrarna skulle få fängelse i upp till tre år för grovt vållande av kroppsskada. Men Göteborgs tingsrätt dömde båda till tre månaders fängelse.

Nu sänker hovrätten för västra Sverige straffet ytterligare. Föräldrarna hade inga "illasinnade motiv eller avsikter", enligt domen. Hovrätten påpekar också att pappan har en funktionsnedsättning.

Hovrätten anser även att brottstiden inte ska räknas från barnets födelse, utan från cirka ett halvårs ålder. Men det resonemanget kopplas inte direkt till straffpåföljden.

Föräldrarna slipper dagsböter, som ofta följer med en villkorlig dom, eftersom de suttit häktade i två månader under utredningstiden.

Flickan tilldöms 50 000 kronor i skadestånd. Det är något mindre än i tingsrättens dom.

Publisert: