SMHI varnar för ishalka och norskt blåsväder

avNora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera län får det besvärligt på vägarna i helgen.

SMHI varnar för ishalka i fyra län.

Samtidigt blir det hårda vindar när ovädret från Norge drar in över norra Sverige.

Extrem ishalka vållade stora besvär under nyårshelgen, med flera olyckor på vägarna. Vädret var så pass besvärligt att Trafikverket gick ut och uppmanade folk att lämna bilen hemma.

Nu ser halkan ut att upprepa sig i helgen.

Regnet har fryst på kalla vägar och SMHI har gått ut med en klass 1-varning för plötslig ishalka i Jämtland, Västernorrland, Dalarna och Värmland under fredagsmorgonen och förmiddagen.

”På en del håll över nordligaste Svealand och södra Norrland kan det vara halt under morgontimmarna då regnet kan frysa på kalla vägar”, skriver SMHI på sin hemsida.

Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
SMHI varnar för ishalka.

”Väldigt halt”

På flygplatsen i Luleå gled ett plan av taxibanan under fredagsmorgonen. Planet skulle ta resenärer till Gran Canaria.

– Det var ett tomt flygplan med bara besättningen ombord. Så resenärerna får vänta på ett annat plan som ska ta dem till sitt charterresmål, säger Ann-Christin Viklund, anställd vid Luleå Airport.

Det är inte säkert varför planet åkte av banan, men enligt personalen är det väldigt halt på platsen.

Norska stormen tilltar

I helgen kommer det också att bli rejält blåsigt i norra Sverige. Ett oväder från Norge drar in under fredag kväll och SMHI har utfärdat klass 1-varningar för ”mycket hård vind med nederbörd” i Norrbotten, Västerbotten och Jämtlandsfjällen. Under kvällen och natten kan det blåsa omkring 15 meter/sekund.

– Vindarna kommer att tillta under fredag eftermiddag och hålla i sig under i stort sett helt lördagen. Sedan blir det lugnare under senare delen av lördag och söndag, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

På torsdagseftermiddagen blåste två män av ett fartyg utanför norska Bodø och hamnade i vattnet. Vinden var hård med upp till tio meter höga vågor.

Men så illa ser det inte ut att bli i Sverige.

– Det blir riktigt hårt väder. Lokalt på kalfjällen kan det blåsa upp till storm, men annars är det inga stormvindar. I Norge har det blåst upp till stormstyrka och orkanstyrka, säger Mikael Sjöstrand.

Snö och regn

Även i södra Sverige blåser friska till hårda vindar under fredagen. Under lördagen kan det komma en del snöbyar över nordvästra Västergötland.

– Det kan komma snö även i Södermanland. Men i Skåne, Blekinge och Småland blir det mest regn, säger Mikael Sjöstrand.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI