Norsk expolitiker utnyttjade asylsökande

avTT

Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT
Den norske expolitikern döms till fem års fängelse för att ha utnyttjat tre unga asylsökande sexuellt. Arkivbild.

En tidigare norsk toppolitiker har dömts till fem års fängelse för att ha utnyttjat tre asylsökande sexuellt. Enligt domen lurade expolitikern offren att han kunde hjälpa dem med bostad och permanent uppehållstillstånd.

Tingsrätten anser att expolitikern är skyldig till samtliga fyra fall av sexuellt övergrepp han stod åtalad för och dömer honom till fem års fängelse. Han ska också betala drygt 900 000 kronor i skadestånd till de tre brottsoffren.

Expolitikern kom enligt domen i kontakt med offren – som samtliga var unga asylsökande män – genom sitt ämbete.

"Svaranden har utnyttjat och förlett resurssvaga personer i en utsatt situation till sexuellt umgänge genom att få dem att tro att han bland annat hade makt och befogenhet att påverka deras rätt till uppehållstillstånd i Norge", står det att läsa i domen.

Övergreppen ska bland annat ha ägt rum i en myndighetsbyggnad och på olika hotell. Ett av offren lider enligt domen av en lättare funktionsnedsättning.

Expolitikern förnekar samtliga anklagelser. Han medger att han haft samlag med en av målsägarna, som då var i 20-årsåldern, men vidhåller att umgänget byggde på samtyckte. Han menar också att det ägde rum efter att han gått i pension.

Mannen, som haft en lång karriär med flera topposter inom den norska politiken, kommer att överklaga domen.

– Han reagerar med stor överraskning och besvikelse, säger expolitikerns försvarsadvokat.