Hade kilovis med höghaltigt kokain - i lådvinsboxar 

avKarl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Boxarna i baksätet skulle innehålla både rött och vitt vin. Men istället för alkoholhaltig dryck gömde lådorna flera kilo höghaltigt kokain. Totalt hittades runt 14 kilo kokain i bilen.

Nu har en 56-årig man åtalats för synnerligen grova narkotikabrott.

Den 28 mars markerade en av tullens narkotikahundar i Helsingborg vid bakskärmen på en bil. Då personal undersökte bilen närmare hittades sju paket misstänkt narkotika i ett lönnfack.

– Man byter ut det mot mjöl eller något, och sätter span på bilen, säger advokat Robin Söder.

Hittade totalt 14 kilo kokain

Den 56-årige föraren fick åka vidare. Tullens spanare observerade bland annat hur bilen kördes till en adress på Ekerö. Då bilen därefter färdades i Blackeberg i Stockholm, slog tullen till.

I baksätet fanns nu en väska med kläder och tre förpackningar lådvin. Men istället för spanskt vin hittades kilovis med kokain.

1 av 5 | Foto: TULLVERKET
Kokainet låg gömt i vinboxar.

– Det handlar om två laddningar kokain om totalt runt 14 kilo, säger advokat Robin Söder, som försvarar 56-åringen.

Nu har mannen åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Det handlar om höghaltigt kokain, enligt åtalet.

Mannen: Jag tvingades till det här

– Min klient nekar till brott, och det finns goda skäl att tro att han inte har någonting med det här att göra. Säg att kokainet är värt kanske 20 miljoner kronor i något slags mellanled – det är inget man får på krita om man går på sjukpension, om man säger så, säger Robin Söder.

I förhör har 56-åringen berättat att några ryssar tvingade honom att genomföra bilresan till Tyskland, varefter han stoppades av tullen i Helsingborg.

Rättegången mot mannen ska hållas under nästa vecka.

– Åklagaren kommer att påstå att min klient är en kurir, och min klient kommer påstå att han är en ovetande kurir – det är där striden kommer att stå, så att säga, säger Robin Söder.

Aftonbladet har sökt åklagaren och representanter från tullverket.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Vin

Narkotika

Ekerö