Tankbil körde in i demonstration – föraren gripen

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Tusentals demonstranter tågade på en bro.

Då körde en tankbil rakt mot folkmassan och människor fick kasta sig undan.

Föraren är nu gripen av polisen.

Incidenten utspelade sig under natten mot måndagen i Minneapolis, staden som står i centrum för protesterna efter polisingripandet som blev George Floyds död.

Mellan 5 000 och 6 000 demonstranter gick på en motorvägsbro under fredliga former när en tankbil körde rakt mot dem.

På övervakningsfilmer syns hur människor kastar sig undan i panik innan tankbilen stannar mitt på bron. En demonstrant ligger på marken och är mycket nära att rammas. Föraren tycks sedan slitas ut ur hytten och övermannas av demonstranterna.

Föraren togs av polisen

Efter en stund anlände polisen till bron. De förde föraren till en polisbil och pepparsprejade demonstranter som kom nära, visar en av flera filmer som sprids i sociala medier.

Det fanns under morgonen inga officiella uppgifter om att någon av demonstranterna skadades av tankbilen.

Klart är dock att föraren fördes till sjukhus. Hans skador var inte allvarliga och efter att han skrivits ut greps han av polisen. Händelsen utreds nu som ett brott.

– Han stannade inte. Han tutade högt och körde mot folkmassan, säger läraren Drew Valle som var på bron till lokaltidningen Star Tribune.

Motorvägen hade kort före incidenten stängts av med anledning av protestmarschen. Hur tankbilen ändå kunde köra upp på bron är oklart, men enligt polisen tyder inget på att föraren har kört igenom några avspärrningar.

”Minst en skadad”

Ögonvittnet Dominic Kerr säger till lokaltidningen att bilen kom körande i uppskattningsvis 50 kilometer i timmen. Han uppger också att ”minst en person” bland demonstranterna fick skador.

Minnesotas guvernör Tim Walz är lättad över att dramat inte slutade med blodbad. På en presskonferens beskrev han bilderna från händelsen som ”skräckinjagande”:

– Jag vet inget om förarens motiv just nu. Men att i dessa tider undvika en tragedi med många dödsfall är något fantastiskt.

Den lokala säkerhetsmyndigheten i Minnesota twittrade under natten att föraren utfört en ”mycket oroande handling mot fredliga demonstranter”.

Publicerad:

LÄS VIDARE