Fluginvasion på halvön – boende klagar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Listerhalvön har invaderats av flugor. Enligt Sydöstran har kommunen fått in omkring 20 anmälningar från de boende, och det är rekord.

– De har svårt att sitta och äta ute och kan inte ha fönstret öppet, säger miljöinspektör Per-Ola Persson till Aftonbladet.

Extrema mängder flugor stör invånarnas tillvaro på halvön Listerlandet i Sölvesborg. Miljöförbundet Blekinge Väst har skickat ut klisterfällor till de boende, som sedan skickats tillbaka, för att få en bild av läget.

– Det är mycket flugor som har fastnat. Vi har fått ett flertal klagomål från boende som säger att det är otrevligt. De har svårt att sitta och äta ute och kan inte ha fönstret öppet, säger miljöinspektör Per-Ola Persson.

1 av 2 | Foto: Miljöförbundet Blekinge Väst
En klisterfälla från en av de boende på Listerlandet.

Ska kontrollera minkfarmar

Enligt tidningen Sydöstran, som först rapporterade om fluginvasionen, har kommunen fått in omkring 20 anmälningar om plågan. Nu ska man göra extra kontroller på de minkfarmar som finns på halvön eftersom man tror att de kan ligga bakom den extrema mängden flugor.

– Med betoning på tror. Vi har inga bevis. Vi tror att det skulle kunna ha med vissa minkfarmar att göra, säger Per-Ola Persson.

Vad skulle det annars kunna vara?

– Det vet vi inte.

Anledningen bakom minkteorin är att det är takdansflugan som stör och det är inte ovanligt att den lägger ägg i just minkavföring. Därför ska man nu undersöka om minkfarmarna sköter sin gödselhantering och flugbekämpning.

Publicerad:

LÄS VIDARE