Sir Michael Fallon avgår efter sexanklagelserna

avNiklas Eriksson

NYHETER

Försvarsminister sir Michael Fallon avgår i den pågående skandalen om sexuella trakasserier som skakar brittiska parlamentet.

Hans parti sammanställer samtidigt ett ”övergreppsdokument” – där anklagelser mot ett 40-tal konservativa ledmöter samlats.

Foto: AFP
Storbritanniens försvarsminister sir Michael Fallon.

Även i det brittiska parlamentet har det den senaste tiden avslöjats en rad fall av sexuella trakasserier. Nu avgår försvarsminister sir Michael Fallon.

”Ett antal anklagelser mot parlamentsledamöter har framkommit de senaste dagarna, bland annat om mitt tidigare beteende. Många av dessa har varit falska men jag accepterar att jag i det förflutna inte har levt upp till den höga standard som vi förväntar oss försvarsmakten som jag har fått äran att representera. Jag har reflekterat över min situation och därför avgår jag nu som försvarsminister” skriver Fallon i sitt avgångsbrev, enligt Channel 4 News.

Fler liknande händelser

Enligt The Guardian kan det dock finnas liknande händelser i närtid. Personer nära den nu avhoppade försvarsministern säger till tidningen att Fallon ”absolut skulle hålla med om att det förekommit flirtande som varit opassande”.

En av de offentliga anklagelser som riktats mot Fallon är att han 2002 upprepade gånger tagit på radiojournalisten Julia Hartley-Brewer på ett av henne oönskat sätt.

Trots att hon sagt åt honom att sluta ska han ha fortsatt att lägga sin hand på hennes knä, uppger The Telegraph.

Trakasserierna skedde vid en middag arrangerad av det konservativa partiet.

– Jag förklarade för honom på ett lugnt och sansat sätt att om han gjorde om det så skulle jag slå honom i ansiktet, säger Hartley-Brewer i ett uttalande enligt The Telegraph.

– Han höll sen sin hand för sig själv och det var det.

May kommenterar

Hon har själv valt att inte namnge sir Michael Fallon som bett om offentlig ursäkt en tid innan han under onsdagskvällen avgick.

Premiärminister Theresa May har kommenterat sir Michael Fallons avgång under kvällen:

– Jag uppskattar hur du med ditt karakteristiska allvar sett över din situation och den förebild du vill vara för våra män och kvinnor som tjänstgör och andra, säger hon i ett uttalande enligt The Guardian.

Samtidigt pågår det inom det konservativa partiet ett arbete med att sammanställa de anklagelser som nu kommit till ytan mot parlamentsledamöter. I brittisk press kallas det för en ”dirty dossier” som i nuläget sägs innehålla information om ett 40-tal medlemmars övergrepp och trakasserier.

Allt fler röster höjs nu också mot Theresa May med kravet om att premiärminister ska inleda en ”omfattande” utredning av de sexuella trakasserierna som rapporterats, skriver The Telegraph.

Vad är sexuella trakasserier? 02:05
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo