SD-ledamöterna kritiseras hårt för Syrienresa

Sverigedemokraternas riksdagsledamöter Martin Kinnunen och Markus Wiechel används i syrisk statspropaganda.

Nu får de hård kritik för sin resa och möten med Assad-regimens politiker i krigets Syrien.

– Genom att träffa representanter för den syriska regimen riskerar de att utnyttjas i propagandasyfte, säger Annika Söder, kabinettssekreterare hos utrikesminister Margot Wallström (S).

Just nu befinner sig Martin Kinnunen och Markus Weichel, riksdagsledamöter för Sverigedemokraterna, i det krigshärjade Syrien. De är på plats för att studera situationen i landet. Enligt egen utsago besöker de flyktingläger, träffar FN-organ och religiösa ledare.

Men deras program innehåller också ett besök på det syriska utrikesdepartementet och ett möte med utrikesutskottet i det syriska parlamentet i Damaskus.

De mötena resulterade i en artikel hos den statliga syriska nyhetsbyrån Syrian Arab News Agency, som är ett av Assad-regimens propagandaorgan.

På bilden i artikeln syns både Kinnunen och Wiechel på ett möte där de sitter under ett porträtt av president Bashar Al-Assad, vars regim enligt flera internationella organ begått grova övergrepp mot sitt eget folk under kriget.

Får hård kritik

Enligt artikeln har Kinnunen och Weichel beklagat den svenska regeringens ”neutrala ståndpunkt kring Syrien”. Där står också att de kritiserat sanktionerna mot landet.

I artikel går också att läsa att SD-politikerna vill ”kunna visa den sanna bilden av händelserna för det svenska folket, med hänvisning de omfattande skador som orsakats av terrorkriget.”

Bilderna från mötet har också kablats ut av European Pressphoto Agency.

Nu får Kinnunen och Wiechel hård kritik från flera håll. Annika Söder, kabinettssekreterare hos utrikesminister Margot Wallström (S) säger att UD avrådde SD-politikerna från att åka.

– Utrikesdepartementet avråder sedan lång tid tillbaka från resor till Syrien. De två Sverigedemokratiska riksdagsledamöterna har varit i kontakt med UD inför sin resa, och då blivit tydligt avrådda från att resa.

”Riskerar att utnyttjas”

Hon säger också att de båda riskerar att ”utnyttjas i propagandasyfte av den syriska regimen” när de träffar regimens politiker.

– I artiklar rörande deras besök påstås det felaktigt att Sverige skulle förhålla sig neutralt i kampen mot Daesh. Sverige är med i den internationella koalitionens kamp mot Daesh i regionen.
Assad-regimen bär ansvar för hundratusentals människors död och miljontals flyktingar, och har enligt människorättsorganisationer systematiskt torterat och avrättat civila. Detta har den svenska regeringen och världssamfundet återkommande fördömt, säger Söder.

Även Karin Enström, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna, är upprörd.

– Det här är olämpligt. Det riskerar att legitimera den hänsynslösa regimen. Uppgifterna är upprörande och visar återigen på Sverigedemokraternas dåliga omdöme, säger hon.

Dementerar uppgifter i artikel

SD-ledamöterna förnekar att de sagt det som står i artikeln. Nu försöker de få nyhetsbyrån att ändra den.

– Vi har inte presenterat något skarp kritik mot Sverige. Det de möjligen syftar på när de förvränger detta är att vi har beklagat västs oförmåga att hitta en lösning på den här konflikten, säger Martin Kinnunen.

SD-politikerna förnekar också att de har kritiserat sanktionerna mot regimen i Syrien.

– Vi har inte sagt att vi ska jobba för att upphäva dem. Däremot har vi träffat flera FN-organ som, likt regimen, avskyr sanktionerna, säger Kinnunen.

Nu menar Kinnunen och Wiechel att de blivit en bricka i syriska regimens propagandakrig.

– Vi är medvetna om att man kan bli utnyttjad och bli fotograferad under Assadsporträtt. Men det innebär inte att besöket är lönlöst, för det är intressant att höra även hur regimen resonerar, säger Kinnunen.

LÄS OCKSÅ: Här är största skandalerna inom SD

LÄS OCKSÅ: Så blir Sverige 2028 – om SD har makten

Publisert: