Unika fasaden förstörd: ”En förlust för stadsbilden”

1 av 5 | Foto: A. Malmström/Stadsmuseet
Stadsmuseets arkivbilder på den nedbrunna fastigheten.
NYHETER

Byggnaden som brann i centrala Stockholm var av stort kulturhistoriskt värde.

– Dekorationerna gjorde den unik i staden, säger Ylva Blank, Stockholms stadsmuseums enhetschef för kulturmiljö.

Nationalromantik, rik dekoration och unik historia - tre faktorer som med andra gjort att fastigheten Vildmannen 7 i Stockholm blåmärkts av Stockholms stadsmuseum.
– Det innebär att den har synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Om fastighetsägare till exempel vill bygga om måste det godkännas av oss, säger Ylva Blank, som är enhetschef för kulturmiljö vid museet.

Huset byggdes enligt den nuvarande fastighetsägaren mellan 1895 och 1897, och har alltså stått på platsen i 120 år. Men efter tisdagens brand är det i stort sett förstört.

– Det är såklart en förlust, stadsbilden förlorar en vacker och rikt dekorerad byggnad. Det är svårt att restaurera den också, med alla detaljer, säger Ylva Blank.

Från kvinnokooperativ till planerat trendmecka

I huset fanns från början enbart bostäder – bland annat en paradvåning på 800 kvadratmeter. 1905 öppnade matbutiken Svenska Hem på adressen. Butiken drevs som ett kvinnokooperativ, en berättelse som blivit tv-serie i och med SVT:s ”Fröken Frimans krig”.

Nutida planer för Vildmannen 7 var visserligen också en butik – men av det trendigare slaget. Våren 2018 skulle H&M:s storsatsning Arket öppnat på adressen, med tre våningar mode och inredning. Nu vet man inte hur lanseringen påverkas av branden.

ARTIKELN HANDLAR OM