Över 4 000 kvinnliga jurister i upprop mot sexuella trakasserier

Uppdaterad 2017-12-07 | Publicerad 2017-11-14

”Företräder man lagen, är det passande att värna om den samma”, skriver 4 445 kvinnliga jurister under på i ett upprop i samband med #metoo.

Det rapporterar SvD.

– Jag stödjer självklart uppropet. Kvinnor som utsätts har fått nog och nu kräver vi nolltolerans, säger Elisabeth Massi Fritz till Aftonbladet.

Uppropet har går under namnet #medvilkenrätt och sätter fingret på problemen med sexuella trakasserier och övergrepp i den juridiska världen. Juristerna vittnar om övergrepp och berättar om sina egna erfarenheter i den mansdominerade branschen.

Flera stora advokatbyråer i Sverige har problem med sexuella trakasserier, skriver SvD.

Enligt vittnesmål som tidningen tagit del av har manliga jurister på maktpositioner ofredat kvinnor på deras gemensamma arbetsplatser.

Men trots det har advokatsamfundet inte uteslutit en enda jurist med anledning av sexuella trakasserier.

Advokat Massi Fritz: Det är nolltolerans som gäller

Nu har över 4 000 kvinnliga jurister samlats samman och startat ett upprop. Aktionen stöds bland annat av advokat Elisabeth Massi Fritz.

– Jag stödjer självklart uppropet. Kvinnor som utsätts har fått nog och nu kräver vi nolltolerans mot alla former av sexuella kränkningar och övergrepp, säger Massi Fritz till Aftonbladet.

Vidare menar hon att uppropet visar att även juristbranschen präglas av sneddrivna attityder, värderingar, kränkningar och sexuella ofredanden mot kvinnor.

– Att lägga locket på är förkastligt och riktigt illa. Vi jurister ska föregå med gott exempel. Det är nolltolerans som gäller, säger Elisabeth Massi Fritz.

Och fortsätter:

– Jag råder alla som har blivit utsatta att polisanmäla förövaren och vidta åtgärder mot arbetsgivaren.