Mona Sahlin erkänner brott gällande intyg

Mona Sahlin erkänner sig skyldig till brott i samband med att hon skrev ett falskt intyg till sin tidigare livvakt uppger hennes advokat Claes Borgström för Aftonbladet.

– Hon erkänner och i och med det kommer saken avslutas med ett strafföreläggande. Det blir ingen rättegång utan ett bötesbelopp.

Det var i april 2016 som det framkom att Mona Sahlin påstods ha skrivit ett falskt intyg till sin tidigare livvakt i samband med att han skulle köpa en bostad i Saltsjöbaden för cirka 10 miljoner kronor, vilket Expressen var först att avslöja.

I intyget uppgav den tidigare Socialdemokratiska partiledaren att livvakten haft en betydligt högre inkomst än vad som egentligen stämde, 120 000 kronor i månaden.

Både Mona Sahlin och den tidigare livvakten delgavs misstanke om brott i september, vilket i Sahlins fall handlar om osant intygande.

Senast i januari sa Sahlins advokat Claes Borgström till Aftonbladet att hon nekar till brott. I dag meddelade han att hon erkänner.

– Hon har aldrig haft för avsikt att vilseleda för att sko sig själv eller någon annan. Hon har trott att lönerna hon har intygat skulle bli verklighet när hon skrev under intygen. Men eftersom det inte var korrekta uppgifter när hon skrev dem så var det ett osant intygande. Hon erkänner och i och med det kommer saken avslutas med ett strafföreläggande. Det blir ingen rättegång utan ett bötesbelopp, säger han.

Från vem skulle han ha fått en lön på 120 000 kronor?

– Från regeringskansliet och från henne själv, det var den kalkyl hon hade. Hon skulle inte ha skrivit på det här sättet om det inte var hennes övertygelse. Men det hindrar inte att det inte bli ett osant intygande eftersom det inte var korrekt när hon skrev det. Det är när hon skriver intyget som räknas.

Enligt Claes Borgström kommer nu åklagare Anders Jakobsson att utfärda ett strafföreläggande som Mona Sahlin ska godkänna.

– Sedan är det slut och det är naturligtvis en lättnad för henne. Hon har fått lida ganska kraftigt under lång tid på ett oproportionerligt i förhållande till vad hon har gjort.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Hur mår hon?

– Som jag sa, hon har under en lång tid fått utstå nästan en förföljelse. Det är klart att det är en väldig lättnad för henne att det här tar slut.

Åklagare Anders Jakobsson säger att han räknar med att kunna meddela ett beslut i ärendet i månadsskiftet februari, mars.

– Vi kommer göra en sammanställning av det materialet vi har, sedan tar vi ställning till om det räcker till att utfärda ett strafföreläggande eller väcka åtal. Det kan också vara så att ärendet skrivs av.

Han fortsätter:

Anders Jakobsson säger vidare att om personer erkänt brott, det finns bevisning som stödjer det och brottet ligger på en nivå som ger böter, så är det normala att man utfärdar strafföreläggande.

– Den här typen av brottsmisstankar ligger normalt sett på bötesnivå.

Tidigare i dag rapporterade Expressen att livvakten erkänt att han använt intygen och därmed gjort sig skyldig till brukande av osann urkund.

Mona Sahlin - 26 år av skandaler
Publisert: