Trumps krav till företagen som vill bygga muren

1 av 2
NYHETER

WASHINGTON. Den ska vara omkring tio meter hög, helst kunna stå emot ett fyra timmar långt angrepp med slägga och ha en estetiskt tilltalande färg – åtminstone på den amerikanska sidan.

Det är några av kraven till de hundratals bolag som är intresserade av att bygga Donald Trumps mur vid den mexikanska gränsen.

De intresserade byggföretagen har omkring två veckor på sig att skicka in sina förslag på hur den nya muren mot Mexiko ska se ut, rapporterar amerikanska medier. Företagen som presenterar de bästa förslagen kommer sedan att få tillverka knappt tio meter långa prototyper, som var och en kan kosta uppemot fem miljoner kronor, enligt CBP, USA:s tull- och gränsskyddsmyndighet.

Därefter ska ett bidrag koras som vinnare.

Imponerande höjd

Den färdiga muren ska kunna stå emot attacker med till exempel släggor, hackor och mejslar i minst en halvtimme, men helst i mer än fyra timmar, skriver CBP i sina direktiv till de intresserade företagen enligt CNN. Muren måste även kunna stå emot försök att gräva tunnlar under den.

Muren ska vidare vara av imponerande höjd, står det i CBP:s direktiv. Det betyder omkring tio meter. Myndigheten skriver dock att alla förslag över 5,5 meter kan komma att accepteras.

Enligt den amerikanska tull- och gränsskyddsmyndigheten ska det vara omöjligt att klättra över muren utan stege. Dessutom bör murens utformning försvåra försök att använda klättringsverktyg, till exempel änterhakar.

Genomskinligt

Regeringen har tidigare sagt att muren skulle byggas i betong, men enligt CBP:s nya direktiv kan även andra material bli aktuella. Till exempel skulle vissa delar av muren kunna vara genomskinliga så att gränsvakter kan ha bättre kontroll över den mexikanska sidan.

I kraven till de intresserade företagen står det även att muren ska vara ”färgmässigt estetiskt tilltalande” och harmoniera med landskapet på den amerikanska sidan av muren.

I de nya handlingarna från CBP står det dock inget om den totala kostnaden för muren. Enligt tidigare beräkningar kan muren komma att kosta allt mellan 88 och 220 miljarder kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM