Terrorattacken i Stockholm

Ordningsvakterna först på plats: ”Vi gjorde allt i vår makt”

Av: 

Dennis Jörnmark Callstam

Malin Wigen

NYHETER

När terrorn slog mot Stockholm förvandlades en vanlig arbetsdag för Åhléns ordningsvakter till en skräckupplevelse. De var först på plats för att hjälpa de utsatta.

– Man gjorde sin plikt, så kändes det. Det är bara att göra, det är bara att köra på, säger ordningsvakten Mattias, 28.

I fredags klockan 14.53 körde en lastbil i hög hastighet rakt in i entrén på Åhlens City på Drottninggatan i Stockholm.

Ordningsvakten Gustav, 28, stod med sin kollega innanför glasrutan när den kraschade.

– Det första jag tänkte då var att det var en bomb, på grund av den kraft som fick hela huset och marken att skaka, säger han.

Minuterna som följde kändes som timmar, då de utrymde varuhuset, säkrade gatorna från folk och bar bort skadade.

– Man hinner inte tänka någonting. Det var arbetsläge direkt, det var bara att agera, säger ordningsvakten Mattias, 32.

Han och kollegorna vittnar om en kaotisk stämning, med ett hav av folk som flydde. Men alla förstod inte allvaret. Vissa filmade och fotade, andra ville in i varuhuset.

– Det var bara att skrika att de måste flytta på sig, vakna upp ur transen och springa för sina liv. Det fanns inte på kartan att vi skulle springa därifrån förrän alla människor var borta. Oavsett skadade eller hela – alla skulle bara bort, säger Mattias.

”Ingen av oss hade kunnat skita i det”

Ingen av ordningsvakterna hade skyddsutrustning, berättar han.

– Ändå får man det här modet att springa mot den här ytan fast man vet vilken risk det innebär. Jag tror vi alla väntade på att det skulle smälla. Något man tänker på nu i efterhand – hade det smält så hade vi inte suttit här.

I rollen som ordningsvakt har de inte någon skyldighet att ingripa. Men ändå hade ingen av dem en tanke på att inte stanna kvar.

– Det är svårt när man ser folk med barnvagn, yngre och äldre försöka ta sig ut från byggnaden. Då kan man inte gå därifrån, det funkar inte. Jag hade inte klarat av att skita i det, ingen av oss hade klarat det, säger Omar, 23.

Tillbaka dagen efter

Till slut kom polisen och resten av räddningstjänsten. Och vid 19-tiden på kvällen fick ordningsvakterna avlägsna sig. Först då kunde de börja bearbeta det de varit med om – bilder och ljud som kommer vara svåra att glömma.

– Jag och några andra var tillbaka på platsen i lördags. Då kändes det ändå ganska stärkande att komma dit. Man inser att om vi inte hade varit där så hade skadan blivit annorlunda, säger Mattias.

Han, som är ansvarig över gruppen, är även stolt över killarna och tjejernas arbetsinsats.

– Vi har ingen erfarenhet eller träning för det här. Vi har inget mer än vår hjärna och kropp som arbetsredskap. Ändå var det ingen som frös till is. Alla bara gick ut och gjorde allt i vår makt för att få bort alla människor, oavsett vilken risk vi utsatte oss för, säger Mattias och fortsätter:

– Alla visste sin funktion och vad som behövde göras för att säkra den här platsen. Det tycker jag är sjukt imponerande av samtliga.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattacken i Stockholm

LÄS VIDARE

Läs mer: DEBATT. I dag bär jag min uniform med stolthet

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm

Stockholm