Bebis fick åka akut till sjukhus – efter tandvårdens råd

1 av 2 | Foto: Privat.
Nemi är upprörd över rekommendationen.
NYHETER

Nemi Holgersson blev rekommenderad att använda sig av salvan Xylocain på sin bebis vid uppkomsten av de första tänderna. Något som höll på att sluta illa.

– Vi kommer inte kunna lita på någon efter det här, säger hon.

”Använd salvan Xylocain när de första tänderna kommer”. Det rådet fick Nemi Holgersson av en tandsköterska från Folktandvården i Norrtälje. Och nu i tisdags var det dags. Nemi tog lite av salvan på dotterns tandkött.

– Det tog ungefär en minut, sen började hon hosta kraftigt och hårt, hon hostade tills hon kräktes.

Nemi och hennes man tänkte direkt på salvan och Nemi ringde Vårdguiden. Där blev hon hänvisad till giftcentralen. På giftcentralen berättade de att maxmängden av Xylocain är ett kryddmått för en bebis som är ett och ett halv år.

– Och då är min dotter sju månader. De sa att för mycket på ett så litet barn kan leda till andningsuppehåll och kramper.

De fick åka akut till sjukhuset i Norrtälje. Där undersöktes Ebba, som visade sig vara utom fara.

– De sa att de var bra att vi kom dit då den första timmen är kritisk. Fyra timmar senare åkte vi hem.

”Är orolig och ledsen”

Nemi är väldigt upprörd över rekommendationen och att ingen berättat hur farligt det kan vara.

– Jag blir orolig, ledsen och fruktansvärt arg att man rekommenderar något så lättvindigt. De sa det som om det skulle vara vilken salva som helst och jag känner mig som världens sämsta mamma som bara tog deras råd. Vi kommer inte kunna lita på någon efter det här.

Nemi, som skrivit om händelsen på Facebook, och har varit i kontakt med Folktandvården.

– Med tanke på hur farligt det kan i små doser så förstår jag inte varför man ska använda det på barn, det måste ju finnas någon annan. Jag vill att de tar det här på allvar och slutar rekommendera salvan innan det händer något.

Hon har gjort en IVO-anmälan.

”Ser allvarligt på det”

Enligt Margaret Grindefjord, som är specialisttandläkare inom barntandvård, så rekommenderar Folktandvården absolut inte Xylocain till små barn.

– Man ska vara försiktig när det är små barn. Man kan aldrig veta hur de ska reagera eller förutse hur en reaktion blir. Det låter som ett misstag eller missförstånd, jag har aldrig hört om det tidigare.

Folktandvårdens kommunikationschef Rebecca Fredriksson säger att de kontaktade Nemi omgående när de fick reda på händelsen.

– Vi ser allvarligt på det. Vi har kontaktat tandsköterskor som informerar mammor och sagt att det inte är något vi rekommenderar. Sen har vi lagt ut infon på vårt intranät och kontaktat arbetsledarna och klinikcheferna.

Rebecca Fredriksson tillägger att Folktandvården alltid vid denna typ av ärenden, låter sitt särskilda analysteam utreda händelsen.

”Det innebär att vi skyndsamt involverar mamman, tandsköterskan samt medicinsk och odontologisk kompetens för att utreda händelsen som vi tar synnerligen allvarligt på”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM