Iran

Vägrade bära slöja – stängs av från landslaget

Av: 

Elif Demir

NYHETER

Två unga schackmästare sparkas ut från landslaget i Iran.

Deras brott: en vägrade bära hijab, den andra mötte en israelisk motståndare.

– Som ett första steg kommer dessa två att nekas inträde till alla turneringar som äger rum i Iran, sade Mehrdad Pahlevanzadeh, chef för Irans schackförbund.

Iranska schackmästaren Dorsa Derakhshani, 18, bor för närvarande i Spanien men tävlar för Iran i världsschackfederationen (FIDE). Förra månaden spelade hon på Tradewise Gibraltar Schack Festival.

På måndagen meddelade Mehrdad Pahlevanzadeh, chef för Irans schackförbund, att Derakhshani och hennes bror kommer att stängas av från landslaget. Anledningen: Hon bar ett pannband i håret under matchen istället för hijab.

Tävlade mot Israel – stängs av

Hijab är en traditionell huvudduk för kvinnor som är obligatorisk i Iran sedan den islamiska revolutionen 1979.

– Som ett första steg kommer dessa två att nekas inträde till alla turneringar som äger rum i Iran. Och Iran kommer inte längre att ge möjlighet till dem att kunna närvara i landslaget, säger Pahlevanzadeh till Fars News Agency.

Yngre brodern Borna Derakhshani, 15, ska ha begått ett brott när han beviljat en match med en israelisk motståndare. Då Iran inte erkänner Israel som en stat utvisas även han från landslaget.

Att de två unga schackmästarna fått en sådan hård bestraffning är kanske inte en överraskning. I Iran och delar av Mellanöstern har sport länge påverkats av regionens strikta kulturella normer och osäkra politiska läge.

Hård kritik mot världsschackfederationen (FIDE)

Det är inte första gången Irans hijab-krav på kvinnor har orsakat kontroverser.

I september 2016 bojkottade amerikanska schackmästaren Nazi Paikidze evenemanget. Hon påpekade att världsschackfederationen (FIDE) inte står upp för kvinnors rättigheter efter att federationen hävdat att motståndarna måste acceptera lokala regler om att bära hijab under VM i Teheran, Iran.

– Vissa anser att hijab är en del av kulturen. Men jag vet att många iranska kvinnor dagligen tappert protesterar mot denna ”tvingade lag”. Det är därför jag inte kommer bära hijab och stödja kvinnoförtrycket, meddelade Paikidze sitt beslut i ett Instagram-inlägg den 30 september 2016.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska ministern bar slöja i Iran – väcker debatt

ÄMNEN I ARTIKELN

Iran

Israel

Teheran