Rasar mot krogägare efter personalfest: ”Det är rasistiskt”

1 av 2
NYHETER

Under kroggruppen Bockholmengruppens personalfest delades det ut priser. De nominerade presenterades med namn och bild, alla utom diskarna som i stället presenterades med en video som fick anställda att gå i taket. Nu riktas skarp kritik mot företaget.

Det var under måndagen som Bockholmengruppen hade personalfest. Det delades ut priser till bland annat ”årets kock” och ”årets servitör”. Alla presenterades med namn och bild, förutom diskarna - som istället presenterades med en video där en av ägarna till företaget sminkat sig i blackface-stil, och gör narr av diskpersonalen.

– Jag hörde faktiskt inte ens vad de sa men det var en av ägarna som körde ”blackface” i disken. Man gör inte så, det är dumt och så jävla klantigt tänker jag, säger Klara Knapp som befann sig på personalfesten.

Klara, som fram till igår var anställd på en av Bockholmengruppens restauranger, delade med sig av händelsen i ett Facebookinlägg.

”Hur som, är en rasist, och dessutom arbetsköpare, ska en fan inte komma undan. Jag vill att restaurangerna ska fucking bojkottas. Gå fan inte på hans krogar. Sprid gärna. Och spotta på fönstren om ni går förbi”, avslutar Klara sitt inlägg.

– Jag var arg och skrev ett inlägg som jag trodde att mina kompisar skulle läsa, men ja jag tycker så. Jag är nästan helt säker på att de inte menade något illa men det är ju rasistiskt ändå.

Klara hävdar att hennes kollega sa upp sig direkt på plats.

– Det var jättemånga som reagerade. Min kollega sa upp sig på plats som sagt och jag har aldrig jobbat där heltid, har aldrig gjort och kommer aldrig att göra. Jag känner mig inte beroende av dem, så jag hade väl lättare att reagera lite mer. Det är väl inte mer än rätt att man ska reagera på skit liksom.

Kroggruppen som har fler kända restauranger i innerstaden ber om ursäkt. I en skriftlig kommentar till Aftonbladet, skriver Mathias Pilblad, delägare av Bockholmengruppen, att de ser diskare som en viktig personalgrupp och behandlar dem på samma sätt som andra medarbetare, både vad gäller inkludering och avtalsvillkor.

– Tyvärr har vi förstått att enskilda medarbetare uppfattat ett inslag i priscermonin som rasistisk. Vi ber om ursäkt för detta och vill också beklaga att inslaget fått en utformning som kan uppfattas på detta sätt. Vi är måna om den mångfald vi har och uppskattar våra medarbetare som individer. Vi är också övertygade om att mångfalden gör oss bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism